Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Konzervisanje ribeAko vam je iz nekog razloga ostao višak ribe, nije obavezno da je sušite ili da je solite. Možete je konzervisati i duže vreme uživati u njenom ukusu.
Za konzervisanje su pogodne sve vrste ribe - morske, rečne i ribe iz...
17. januar
Najkorisnije ribeKategorija „najkorisnija“ se pripisuje mnogim namirnicama, najčešće povrću i voću, tu i tamo mlečnim proizvodima i mesu, ali izgleda da riba ostaje pomalo u drugom planu i nekako je zanemarena, bar u našoj tradicionalnoj...
30. nov.
Salata od ribeDimljena skuša se odvaja od kostiju, seče se na tanke ivice i pomeša se sa sitno isečenim lukom, ksielim krastavčićima isečenim na kocke, zelenom salatom i majonezom.
Sve se promeša i oblikuje u posudi.
Gotova salata...
15. okt.
Bujon od ribeGlava, peraja i kosti ribe se dobro operu vodom. Pre kuvanja glave, vade se škrge i oči.
Glava i kosti se preseku na pola. Isečen na šajbne celer, koren od peršuna, lovorov list, so, biber i na krupno isečen luk i začini...
04. jul
Predjelo od ribeU posudi izgnječite skuvae i oljušten krompir, dodajemo ribu.
Dodajemo i mekani maslac i iseckane krastavce i sve pomešamo veoma dobro viljuškom, i izgnječimo.
Serviramo predjelo posuto sa iseckanim masinama i prepečenim...
23. maj
Tajna pohovane ribeZna se da je riba spremljena na roštilju, u rerni ili na pari posebno korisna za naše zdravlje. Ali mnogo ukusna i voljena je i pržena ili pohovana riba. Istina, kaloričnija je, ali riba je riba i samo da nemate alergiju...
31. januar
Najukusnije morske ribeAko treba da navedemo najdragoceniju u korisnu hranu na našoj trpezi, to je riba. Savet svim nutricionistiam je da ona prisustvuje u našem meniju najmnje dva puta sedmično.
Kada biramo šta da jedemo, uvek se rukovodimo...
25. januar
Pržene ćuftice od ribeRiba se samelje u mleveno meso. Dodaju mi se sitno isečen luk i peršun, prethodno u mleku natopljen hleb, jaja, svinjska mast i ostali sastojci.
Od tako napravljene smese se oforme ćufitce koje se uvaljaju u brašno i prže...
13. okt.
Pečeni fileti bele ribeU posudu za pečenje na dno stavite aluminijumsku foliju. Stavite dva fileta bele ribe i začinite ih.
Jedan limun se iscedi preko ribe, a drugi se iseče i stavljaa se preko nje.
Luk, peršun i paprika se poređaju oko...
13. maj
Marinirani fileti ribe tilapijeTilapiju očistite od utrobe, glava, peraja i repova, operite i osušite, pa napravite filee od nje.
Filee poređajte u odgovarajuću posudu sa poklopcem na čije ste dno sipali puno morske soli. Ako je posuda mala, riblji...
01. jun
Musaka sa filetima ribeVatrostalnu posudu podmazati uljem. Luk iseći na kolutove i poređati na dno vatrostalne, preko luka staviti filete ribe, a preko ribe kolutove luka.
Oljuštiti krompir, iseći ga na kolutove i staviti da se obari. Preko...
12. april
Suvo meso od ribeOdaberite lepu krupnu ribu, kao tolstolobik da spremite filete.
Dobro ih natrljajte morskom solju i ostavite dva dana i noći na hladnom i pritisnute težinom.
Ponovo ih natrljajte morskom solju, nakon toga ih ostavite...
05. mart
Salata od kuvane ribeOčišćena i oprana riba se kuva u posoljenoj vodi 10 minuta.
Skuvana riba se odvaja od kostiju i seče se. Dodaju joj se zelena salata, grašak, pavlaka, majonez, biber i so.
Smesa se promeša dobro i po želji se ukrašava...
21. sep.
Čorba od bele ribeIsečemo pečurke i izdinstamo ih sa lukom i uljem. Stavljamo lovorov list i brašno. Mešamo i sipamo vino i 6 šolja vode. Solimo i ostavljamo na umerenoj vatri.
Sečemo ribu na krupne kocke i kada smesa provri, dodajemo kocke...
13. jun
Seckana šnicla od ribePažljivo očistimo riblje filete od ostataka kože ili kostiju. Isečemo ih na parčiće i pomešamo sa sitno isečenim lukom. Ostavljamo ribu 30 minuta u frižideru da se začini. Ohlađeni sastojci se samelju u mašini za meso ili...
06. jun
Čorba od pečene ribeNe bacajte glavu i kosti od pečene ribe, sa njima možete da napravite sjajnu čorbu.
Uzmite glavu i kosti od pečene ribe, stavite ih u gazu i zavežite. Sipajte vodu u šerpu i stavite je da provri, dodajte so, potopite gazu...
03. mart
Salata ropotamo bez ribeŠargarepu ogulite i skuvajte.
Nasecite šargarepu i kisele krastavce na tanke kolutiće.
Ocedite pasulj od vode i stavite u činiju. Dodajte iseckani beli luk, krastavac, šargarepu i oceđeni grašak.
Sipajte malo ulja...
11. mart
Pržene loptice od ribeKuvajte očišćenu ribu u kipućoj posoljenoj vodi oko 5 minuta.
Izvadite i uklonite kosti. Isitnite je, pa dodajte sitno iseckan svež luk, mrvice hleba, prezle, isitnjen beli luk i druge začine.
Dobro promešajte. Smesa...
26. april
Salata od ribe FantazijaKisele krastavčiće narendajte i ostavite ih da se ocede.
Skušu očistite i ispecite u rerni. Nakon toga, veoma pažljivo, očistite kožu i kosti. Meso iskidajte na veoma male komade.
Skuvajte krompir i zajedno sa maslacem...
23. feb.
Pohovani fileti bele ribeOperite, osušite i isecite riblji file. U velikoj posudi pomešajte sastojke za marinadu i mešajte dok ne dobijete kašu.
Dodajte u smesu filete ribe i ostavite da odstoje 1 sat. Pohujte ih tako što ih prvo uvaljate u brašno...
04. dec.
Ćuftice od ribe pangasijus/undefined Skuvamo krompir, šargarepu i ribu i izgnječimo ih. Sečemo na sitno ili pasiramo peršun, mirođiju, beli luk, sok od pola limuna.
Mešamo sve i ostavljamo da malo odstoji, da se dobro osete začini. Nakon toga pravimo...
18. dec.
Salata od usoljene ribeKoža ribe se oljušti.
Očisti se od kostiju i iseče se na krupne parčiće.
Posipa se sitno isečenim lukom, mirođijom i peršunom.
Začinjava se isceđenim sokom od limuna i maslinovim uljem....
22. nov.
Pohovani file bele ribeFile posolimo i pobiberimo, po želji možemo iseći na sitnije komade. Umutimo jaja sa brašno, pivom i soli.
Svako parče potapamo prvo u brašno i posle u smesu za pohovanje, pržimo sa obe strane dok ne bude gotovo. Posipamo...
26. nov.
Koje su najmasnije ribe?Suprotno očekivanjima mnogih ljudi, masna riba je najkorisnija za ljudski organizam. To je zbog činjenice da sadrže veći procenat (oko 5%) nezasićenih masnih kiselina, poznatijih kao Omega-3, koje su u stanju da smanje...
30. sep.
Salata od pirinča i ribeSkuvajte pirinač, koji ste prethodno oprali, u slanoj vodi, ocedite ga i sipajte ga u posudu.
Skuvajte jaja, ohladite ih, oljuštite i naseckajte.
Skuvajte ribu u malo vode, očistite je od kostiju i nasecite na komade...
22. okt.