Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Pile Marsala (Originalni recept iz Marsale)U tiganj se sipaju pečurke i odmah se preliju vinom Marsala. Ostavljaju se da se izdinstaju oko 4-5 minuta.
4. Pileće grudi se vraćaju u tiganj i okreću se neprestano u masnoći - oko 15 minuta....
28. avgust
Vino„Flaša vina sadrži više filozofije od svih knjiga na svetu."
Ova misao Luja Pastera nas tera da se zapitamo da li je moguće u potpunosti razumeti i spoznati prirodu vina ili nas ovo božansko piće sa svakim gutljajem...
01. april
Teleći medaljoni sa Marsala vinomOdmah se dodaje vino, može da se flambira, luk i bosiljak. Jelo se ostavlja da se krčka oko 5 minuta bez poklopca.
4. Na kraju se dodaju pečurke i kuva se oko 3-4 minuta....
21. sep.
Vino MadeiraMadeira je likersko vino, koje se proizvodi na istoimenom portugalskom ostrvu, koje se nalazi u Atlantskom okeanu, prekoputa zapadnih delova Afrike.
Jako sunce i geografski položaj su odličan preduslov za razvoj loze...
12. feb.
Vino MalagaVino Malaga je popularno likersko vino, koje je tipično za teritoriju Španije. Pravi se u oblasti istoimenog grada Malaga, koji se nalazi na obali Sredozemnog mora, u podnožju planina. Ova oblast Španije ima blagu klimu...
04. dec.
Zmijsko vinoZmijsko vino je egzotično alkoholno piće. Ono se u odnosu na druga pića izdvaja po tome što se u flaši sa njim nalazi cela otrovna zmija. Ovo neobično vino dolazi iz Azije, tačnije iz Vijetnama.
Druge zemlje, gde...
02. april
Gazirano vinoGazirano vino je vrsta penušavog vina, kojem je na veštački način dodat ugljendioksid. Upravo zbog ugljendioksida postoje mali i mnogobrojni mehurići i zbog njih je ovo vino dobilo ovakav naziv, tj. gazirano vino.
Gazirano...
06. mart
Belo VinoSvaki somelijer u svetu zna osnovno pravilo - meso se uvek služi sa crnim vinom, a riba - sa belim. Ovo pravilo je čak i naučno dokazano pre izvesnog vremena, kada su japanski naučnici potvrdili istinitost. Oni su mesecima...
15. sep.
Porto VinoPorto vino predstavlja portugalsko desertno vino koje ima tamnozlatnu boju i prijatan ukus. Porto se proizvodi u severoistočnom delu Portugalije, u dolici reke Douro.
Iako se porto smatra da je nastalo po uzoru na...
21. avgust
Crno VinoVeć je i činjenica - crno vino je korisnije od belog vina, tvrde naučnici svetskih instituta. Oni savetuju stabilnu i redovnu upotrebu crnog vina, naravno u umerenim količinama.
Vino je verovatno najstariji alkoholni...
30. jun
Šnicle u Marsala vinu i klekiDodajte vino, ruzmarin, pečurke zajedno sa 3 supene kašike vode, u kojoj su bile potopljene, beli luk i plodove kleke i preostalo sirće.
Ostavite da vri 3 minuta dok ne omekša.
Začinite solju i biberom....
09. avgust
Letnje vinoSipamo vino i dolivamo fantu.
U sve to dodajemo 1 supenu kašiku martinija.
Promešamo dobro i serviramo....
09. april
Kuvano vinoNasecite pomorandže i limun na tanke kolutove i zajedno sa ostalim namirnicama promešajte sve u dubokoj šerpi. Prokuvajte smesu i odmah je sklonite sa vatre.
Ostavite posudu sa napitkom na toplom mestu oko pola sata, dok...
12. okt.
Jabukovo vinoNakon fermentacije se dobija vino sa 11 gradi alkoholnog sadržaja.
Na kraju fermentacije vino se sipa u flaše. Ako ne dodate šećer u jabukovo vino, ono će biti kratkotrajno i slabo....
05. jun
Magično kuvano vinoDodajte brendi i vino i ugrejte još 10ak minuta.
Ako je potrebno možete dodati još meda u vino. Kuvano vino treba da bude slatkasto.
I nemojte zaboraviti - uvek je vreme za magično kuvano vino....
19. januar
1
Domaće pirinčano vinoGotovo pirinčano vino može da se čuva u frižideru ili da se sipa u staklene flaše koje treba da stoje na tamnom i hladnom mestu....
24. avgust
Vino od smokviSmokve se seku na veoma sitne parčiće i sipaju se u veliku posudu zapremine 8 litara, po mogućstvu stakleni balon.
Šećer i voda se kuvaju dok se kristalčići potpuno ne rastvore i nakon toga se ostavljaju na ringli još...
09. okt.
2
Vino od jabukaIsecite neoljuštene jabuke na parčiće i prelijte sa vodom. Presujte ih da iscuri sok i ostavite da odstoje 4 dana.
Tečnost se ponovo procedi i izmeri. Dodajte šećer, kvasac i sok od limna i ostavite da fermentiše na toplom...
27. maj
Vino od maslačkaKada je vino gotovo, čuvajte ga u dobro zatvorenim flašama.
Vremenom će se tečnost izbistriti i postaće lagano prozirna.
Možete vino da čuvate i u velikom staklenom balonu....
16. feb.
Vino od orahaOrasi se očiste od ljuski. U veliku posudu sa poklopcem se stavljaju orasi, šećer, oraščić, vanila i karnafilići.
Prelivaju se vinom i votkom, posuda se dobro zatvara poklopcem i ostavlja se 40 dana na hladnom i tamnom...
02. nov.
Seosko kuvano vinoU čajnik sipajte vino, pa dodajte jabuku, šećer, karanfilić i cimet.
Ugrejte vino dok ne proključa i sklonite ga sa vatre.
Poslužite toplo uz komade jabuka u čaši....
03. mart
Predjelo za vinoSir isečemo na kriške. Svaku stavljamo na aluminijumsku foliju.
Odozgo posipamo prethodno smrvljenim orasima, 1 supenom kašikom meda i malo bosiljka.
Uvijamo u foliju i dobro pečemo u ugrejanoj rerni na 8-10 minuta....
21. mart
Vino od aronijeNakon fermentacije, vino aronije će postati bistrije. Naliti ga u flaše, zatvoriti ih i čuvati na tamnom i hladnom mestu....
03. jun
1