Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Crni vrganj u maslacuDobro očistite pečurke, koren isecite po dužini na relativno debele ivice, a kape možete iseći na komadiće, kako vam se dopada.
Ugrejte maslinovo ulje na jakoj vatri i na kratko pecite sa malo soli. Kad počne da dobija...
05. jun
Marinirani vrganj u teglamaStavite očišćene i iseckane vrganje u vrelu marinadu i kuvajte 20 minuta.
Izvadite pečurke i rešetkastom kašikom ih ohladite u hladnoj vodu.
Rasporedite vrganje u tegle i prelijte proceđenom marinadom....
27. jun
Vrganj u maslacu, medu i žumancetuOčistite pečurke, operite pod tekućom vodom, nemojte ih natapati. Isecite ih na ivice, a šunku na kocke.
Ako ste dolučili da garnirate sa pireom od cvekle, skuvajte 1/2 glavie i pretvorite je u pire sa malo maslinovog...
30. jul
Vrganji u testu sa pivomKako biste pripremili ove pohovane pečurke, vrganj očistite, donji deo stabla odsecite, ako ima potrebe operite ih i osušite.
Isecite vrganj na komade....
01. jul
Čorba od vrganja i lisičarkePropržiti goveđu pršutu i ukrasiti serviranu čorbu od vrganja i lisičarke....
18. jun
Vrganji u tiganju sa maslacemPoslužite čudesno meze od vrganja u maslacu dok je toplo.
Pospite sa još malo crnog biber i sitno iseckanog svežeg peršuna i perca mladog luka.
Prijatno sa ovim vrganjima u tiganju sa maslacem!...
07. dec.
Mirisna supa od svežih vrganja i tikviceLuk, šargarepu i drške pečuraka oprati i naseći na sitne kockice, pa prodinstati na biljnoj masnoći, dok ne omekšaju.
Preliti ih vrućim bujonom od pečuraka, staviti strukove majčine dušice i biber, pa ostaviti da vri na...
04. sep.
Svinjske grudi sa sosom od vrganja i hrskavom slaninomZačinite svinjske grudi solju, biberom i soja sosom. Ostavite ih u frižideru na 30 minuta. U tiganj stavite maslac i malo ulja. Pržite pečurke i izvadite na tanjir. U istoj masnoći pržite luk i beli luk.
Sipajte luk i...
05. feb.
Pasterizovani vrganjOčistite i operite vrganje. Prokuvajte vrganj u slanoj vodi oko 20 minuta. Izvadite ga rešetkom i ostavite da se ocedi.
Krupnije komade isecite, a sitne ostavite cele....
25. jul
Kako se konzervira vrganj?Vrganj je jedna od najboljih pečuraka za pripremu:
- pasta sa pečurkama;
- supa od pečuraka.
Pročitajte takođe kako čuvati vrganj i kako prepoznati vrganj....
24. okt.
Prženi vrganjiVrganji se seku na kriške i posole se po ukusu.
U tanjir sipamo brašno i uvaljamo kriške jednu po jednu sa obe strane....
20. jul
Pohovani vrganjiOčistite pečurke i isecite ih na kriške debljine oko 1 cm. Posolite ih i pospite sa malo bibera.
U odvojenoj posudi pomešajte brašno, vino, so, prašak za pecivo, žumanca i belenaca umućena u sneg i promešajte. Treba da...
16. jul
Kako da prepoznate Kraljevski vrganj?Kraljevski vrganj /Boletus regius/ je iz porodice Boletaceae (Vrganjevke). On spada u neotrovne pečurke i pogodan je za konzumaciju.
Zovu ga još i kraljevka.
Klobuk pečurke raste do 20 cm u prečniku....
22. avgust
Supa od vrganjaTrenutno nije sezona pečuraka, posebno divljih, zato sam koristila zamrznute iz frižidera.
U posudu za kuvanje sipamo oko 2 litra vode, stavljamo pečurke, zamrznute /prethodno isečene na komade ili trakice/, sipamo malo...
31. jul
Čorba od vrganjaOčistite pečurke, najbolje je pažljivo da ih očistite četkicom i da ih obrišete vlažnom krpom. Isecite ih i ubacite u maslac i ulje i šerpu, gde se već prži očišćen i sitno isečen paškanat.
Promešajte, dok blago ne omekša...
08. okt.
Vrganji sa pirinčemOčistite dobro vrganje i isecite ih na kriške. Pirinač operite i ocedite.
Zagrejte tri kašike maslaca u dubokom tiganju i zapržite sitno iseckani praziluk, a nakon njega i vrganje....
21. sep.
Kako da spremite vrganjeVrganji iziskuju specijalnu pripremu, kako bi se njihova aroma osetila.
Miris vrganja se odlično kombinuje sa pečenom teletinom ili piletinom, ali i sa dinstanom zečetinom ili jagnjetinom....
25. sep.
Italijanska supa od vrganjaNakon što provri, smanjuje se ringla i italijanska supa od vrganja se ostavlja da se krčka dok pirinač ne bude gotov....
10. dec.
Čorba od sušenih vrganjaVrganje izdrobite na ne mnogo sitne komade i potopite u čašu sa vodom.
Dok su one u vodi, isecite sitno luk i šargarepu i propržite sa jednom kašičicim maslaca....
06. sep.
Škembe čorba od vrganjaŠkembe čorba od vrganja se sipa u činiju i služi sa ljutom tucanom paprikom i belim lukom sa sirćetom. Bio bi divan dodatak i jedna prlenka....
21. okt.
Ukusna supa od vrganjaOčistite i naseckajte vrganje na zalogaje.
U velikoj šerpi istopite maslac.
Dodajte sitno naseckan luk i beli luk.
Kuvajte zajedno otprilike 5 minuta.
Dodajte pečurke i kuvajte dok se dinstaju....
14. feb.