Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Za šta je dobra bokvicaZa šta je dobra bokvica
06. feb.
Bokvica je korisna lekovita biljka, koju većina ljudi često smatra korovom. Nalazi se u Evropi i nekim delovim Azije. Njen naučni naziv je Plantago Major i najverovatnije raste u vašem dvorištu. Listovi su pogodni za konzumiranje...
Za šta je dobra zelena hrana?Za šta je dobra zelena hrana?
28. mart
Dobro je za srce i sprečava začepljenje krvnih sudova, snižava visok holesterol. Zeleni kruškoliki plod deluje antioksidativno i pomaže u uklanjanju toksina iz organizma, a ulje pomaže kod raznih ekcema....
Za šta je dobro ulje avokada?Za šta je dobro ulje avokada?
08. okt.
Masku za kosu potrebno je napraviti samo 2-3 puta nedeljno, a nakon toga mora se dobro isprati....
Šta je Akai bobica (Acai berry) i za šta je dobra?Šta je Akai bobica (Acai berry) i za šta je dobra?
09. dec.
Dobro je znati korisna svojstva akai bobica. 1. Poboljšava rad srca - plodovi Akai palme su veoma bogati antocijaninima....
Artičoka u salsa verdeArtičoka u salsa verde
08. jul
Dodajte kuvanu artičoku, posolite po ukusu i ostavite jelo da se krčka na vatri 10-15 minuta uz neprestano mešanje. 8. Servirajte artičoku sa salsa verde dok je topla. Prijatno!...
Artičoka sa krompiromArtičoka sa krompirom
31. dec.
Stavite ga u pleh, obložen papirom za pečenje i pospite maslinovim uljem i ruzmarinom. Pecite na 230 stepeni 30 minuta. U međuvremenu treba da očistite artičoku. To je najteži deo ovog recepta....
Artičoka sa hamonomArtičoka sa hamonom
15. maj
Bolje je da probate, jer je hamon veoma slan i možete lako presoliti jelo, a tu je i kocka bujona. Listovi artičoke koje ste skinuli mogu se iskoristiti za veoma koristan čaj....
Ružina voda - za šta je dobra i kako je koristiti?Ružina voda - za šta je dobra i kako je koristiti?
31. januar
U svesti ljudi, ruža je simbol romantike, senzualnosti i luksuza. Zbog toga je ružino ulje veoma popularno u kozmetičkoj industriji, gde je sastojak svih vrsta proizvoda, od krema za lice do parfema. Jedna od vrsta ruža...
Artičoka u sosu od mančegaArtičoka u sosu od mančega
20. sep.
Odmah nakon što očistite jednu artičoku, isečete je na dva dela uzdužno i ubacujete u posudu sa vodom. 4....
Artičoka sa roze sosomArtičoka sa roze sosom
18. april
Za to vreme, na vatri prokuvajte vodu i koju dodajte malo soli i sok od limuna. Spustite artičoke u vodu i kuvajte ih 40-50 minuta na umerenoj vatri, dok dobro ne omekšaju....
Ukusna artičoka sa sosomUkusna artičoka sa sosom
18. jun
Najjednostavniji način za pravljenje artičoke: skuvajte artičoku celu, nakon što je očistite, jedite do nežnog srca list po list....
Artičoka sa romesko sosomArtičoka sa romesko sosom
30. maj
Možete pripremiti artičoke na pari u specijalnoj posudi za to, dok ne omekšaju, nakon toga ih posolite i pospite maslinovim uljem....
Artičoke sa graškomArtičoke sa graškom
02. april
Artičoke očistiti. Iseći vrhove artičoke i prednje listove. Iscediti limun i sa vodom preliti preko artičoka koje su u posudi. Ostaviti na 15 minuta....
Artičoka sa pivom i slaninomArtičoka sa pivom i slaninom
16. mart
Očisite artičoku, tako što ljuštite spoljašnje tvrde listove, dok ne stignete do svetle sredine. Odsecite oko 1-2 prsta od vrha, koji je takođe tvrd i ne konzumira se....
Artičoka iz rerne sa mocarelomArtičoka iz rerne sa mocarelom
01. april
Očistite artičoku od spoljašnjih debelih listova dok ne dođete do krehkih. Isecite po sredini i prepolovite. Skinite nožem mahovinu u osnovi povrća. Ustvari artičoka je cvet, ne povrće!...
Zapečena artičoka sa čudesnim nadevomZapečena artičoka sa čudesnim nadevom
09. januar
Dobro očistite artičoke od spoljašnjih tvrdih listova i odsecite dršku ako je ima. Nju takođe možete oljuštite, ostavite samo unutrašnjost, koja je belja i kasnije je možete dodati u nadev....
Šta je resveratol i za šta je koristan?Šta je resveratol i za šta je koristan?
25. dec.
Resveratol je prirodno jedinjenje koje se nalazi u ljuskama grožđa, ali pošto se iz ljuspi ovog voća može izvuči bas mala količina, izvlači se sintetički - hemijski i biotehnološki. Može se koristiti i kao dodatak...
Šta je godži bobica i za šta je korisnaŠta je godži bobica i za šta je korisna
25. april
Godži bobice su plodovi biljke Licium barbarum. Ona raste pre svega u Aziji i Jugoistočnoj Evropi. Tvrdi se da je ovo hrana dugovečnosti, lepote, zdravlja i mladosti. Sadržaj vitamina, minerala i aminokiselina u...
Šta je GHI maslac i za šta je koristan?Šta je GHI maslac i za šta je koristan?
03. sep.
GHI maslac je je mlečna mast za kuvanje sa jedinstvenom aromom orašastih plodova. GHI maslac je popularan u svetu i najviše se koristi u indijskoj kuhinji. Poznat i kao pročišćeni maslac ili rafinisani maslac, pogodan je...
Salata od artičoke i kukuruzaSalata od artičoke i kukuruza
19. avgust
Poslužite ovu bogatu salatu od artičoke i kukuruza kad god ste raspoloženi za nešto ukusno i retro....
Za šta je koristan kupus?Za šta je koristan kupus?
08. maj
Uključivanje kupusa u neku diejtu bi koristila za dobre rezultate i gubitak težine....
Za šta je korisna limeta?Za šta je korisna limeta?
01. dec.
Nemoguće je opisati sve prednosti koje nam nudi limeta, ali svakako savetujemo da je češće koristite kako biste uživali u dobrom tonusu i zdravlju....
Za šta je korisna dunja?Za šta je korisna dunja?
04. okt.
Zbog korisnih makro i mikroelemenata koje sadrži dunja, ovi plodovi dobro utiču na raspoloženje i teraju tmurne misli. Astmatični napadi se mogu umanjiti ako se popije napitak od listova dunje....
Za šta je koristan jasmin?Za šta je koristan jasmin?
28. feb.
Jasmin se koristi kao začin i kao lekovita biljka. Listovi se mogu koristiti kao začin za salatu, a cvetovi čiste vazduh u prostoriji. Aroma jasmina ima lekovita svojstva. Listovi jasmina sadrže eterična ulja....
Artičoka sa plavim sirom i belim lukomArtičoka sa plavim sirom i belim lukom
05. april
Artičoka postaje ukusna, kada je skuvana sa više biljki - lovorov list, majčina dušica i dr. Uzdržala sam se od njihove upotrebe zbog arome plavog sira, belog luka i limuna....