Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Prepelice u sosu od rumaPrepelice u sosu od ruma
28. jun
Med, rum, čili sos i so pomešamo i smesom premazujemo prepelice. Stavljamo u pleh, namazan mašću i pečemo 40 minuta na 180 stepeni, neprestano prelivamo sosm iz pečenja. Prepelice vadimo iz pleha, a sos iz pečenja razredimo...
Lazanja od A do ŠLazanja od A do Š
04. avgust
Pokriva se još jednim slojem kora i proces se ponavlja, nakraju se završava korama , za poslednji sloj se pomeša malo od preostalih soseva, dok se ne dobije roze sos. Kore se namažu i pospu parmezanom....
Čokoladni kolač sa kremom od rumaČokoladni kolač sa kremom od ruma
26. mart
Skidamo sa vatre i dodajemo 3 supene kašike ruma. Ostavljamo krem sa rumom da se ohladi, s vremena na vreme mešamo da se ne stvori korica odozgo. U posudi prosejemo brašno sa prstohvatom soli, brašnom i kakaom....
Zanimljiva pileća krilcaZanimljiva pileća krilca
07. sep.
Ugrejemo fritezu ili duboki tiganj sa više masti, potopite svako krilce u smesu od brašna i nakon toga otresite višak brašna. Pržite oko 7-8 minuta dok ne dobiju hrskavu koricu....
Torta od šargarepe - zanimljiva priča i klasičan receptTorta od šargarepe - zanimljiva priča i klasičan recept
23. sep.
Malo istorije o Torti od šargarepe Zbog svoj slatkog ukusa šargarepe se koriste još od Srednjeg veka za zaslađivanje različitih jela....
Desert Nema vremenaDesert Nema vremena
21. sep.
Kolač često pravi jedna koleginica, koja obično nema mnogo vremena na raspolaganju. Izvadite kolač iz frižidera i tankim nožem pređite preko zidova kolača, kako bi se odlepio. Isecite na 4 parčeta....
Pesto do bademaPesto do badema
28. maj
Dajte mašti na volju i eksperimentišite sa ovim pestom od badema!...
Domaći sladoled od vanile sa ukusom prošlih vremenaDomaći sladoled od vanile sa ukusom prošlih vremena
20. jul
Ukus domaćeg sladoleda od vanile sa ukusom prošlih vremena je jedinstven! Prijatno!...
Kolač sa korom od limuna i mirisom rumaKolač sa korom od limuna i mirisom ruma
08. sep.
Ostavljamo jaja na sobnoj temperaturi na nekoliko sati. Umutimo ih sa šećerom dok ne pobele. Dodajemo ulje, vanilu i rum, mutimo. Dodajemo prosejano brašno sa praškom za pecivo malo po malo da dobro upije. Na kraju...
Torta Garaš iz jednog vremenaTorta Garaš iz jednog vremena
02. feb.
Ja sam je zalila glazurom narednog dana. Za glazuru zagrejte pavlaku do tačke ključanja. Skinite sa ringle i dodajte izlomljenu čokoladu. Mešajte dok se ne istopi i smesa ne postane glatka i blistava....
Čokoladni tartufi sa mirisom rumaČokoladni tartufi sa mirisom ruma
12. januar
Stavite pavlaku na vatru dok ne počnu da se stvaraju balončići po ivicama posude (nemojte ostaviti da provri skroz). U duboku posudu stavite izlomljenu čokoladu, kafu i rum. Preko sipajte vrelu pavlaku i ostavite nanekoliko...
Slatko do jagoda sa limunomSlatko do jagoda sa limunom
07. jul
Kora od limuna i miris ruma dopunjuju na neverovatan način ukus slatkog od jagoda....
Zanimljiva sujeverja o namirnicamaZanimljiva sujeverja o namirnicama
26. feb.
Koliko god mislili da je vreme sujeverja za nama, mnogi od nas i dalje veruju u njih i deo su svakodnevice....
Zalepljeni božićni medenjaci sa mirisom rumaZalepljeni božićni medenjaci sa mirisom ruma
16. dec.
Ostavite da se dobro ohlade u toku noći i sledećeg dana zalepite medenjake džemom po izboru. Ja sam koristila od šumskog voća. Ako želite možete ih jesti i ovako....
Istorija piceIstorija pice
31. januar
Pica je nacionalno italijansko jelo i omiljeno je desetinama hiljada ljudi u celom svetu. Prototip pice se pojavio na trpezama drevnih Rimljana. Tada su se servirali komadi mesa na velikim komadima hleba. Domovina pice...
Istorija šporetaIstorija šporeta
10. april
Šporet je kuhinjski uređaj koji se najviše koristi još od drevnih vremena....
Istorija marcipanaIstorija marcipana
11. jun
Kao dokaz, veruje se da se do danas najukusniji marcipan proizvodi u Libeku (Severna Nemačka) i Keningbergu (istorijska prestonica Pruske). Marcipan ima različite namene....
Zanimljiva pica sa topljenim sirom, šunkom i pečurkamaZanimljiva pica sa topljenim sirom, šunkom i pečurkama
16. sep.
Zanimljiva pica sa topljenim sirom, šunkom i pečurkama je gotova....
Zdrava ishrana dece od 7 do 12 godinaZdrava ishrana dece od 7 do 12 godina
28. januar
U svakom uzrastu dete treba da bude pravilno hranjeno. Od toga zavisi kako će se u budućnosti razviti njegov organizam koji raste. Deci je potrebna hrana za rast i razvoj. Pravilna ishrana je dijeta koja obezbeđuje energiju...
Kratka istorija musakeKratka istorija musake
12. maj
Ovo mišljenje se može naći u raznim kulinarskim enciklopedijama i referentnim knjigama, a vrlo često se veruje da početak istorije ovog ukusnog jela seže u mitološku prošlost....
Prava istorija picePrava istorija pice
28. sep.
Kakva je istorija ove svetski poznate i popularne jednostavne hrane? Ko je probao picu odmah će reći da je to italijanska hrana. U stvari, istorija pice ima šire dimenzije, jer pica ima hiljadugodišnju istoriju....
Kako se kuva ukusan šaran od A do ŠKako se kuva ukusan šaran od A do Š
15. feb.
Šaran je slatkovodna riba koja se nalazi u većini jezera i mirnijim rekama. Karakteristična osobina za ovu vrstu ribe je da voli blatna staništa, pa se pored reka i jezera nalazi i u duže stajaćim vodama. Ovde ćemo vam...
Domaća smesa za prehlade i grip tokom hladnog vremenaDomaća smesa za prehlade i grip tokom hladnog vremena
25. nov.
Isecite limun bez kore na parčiće, stavite u blender i sameljite u kašu. Dodajte oljušteni koren đumbira i ponovo sameljite u kašu. Dodajte 2-3 kašike prirodnog meda (dobar domaći med) i ponovo promešajte. Prebacite...
Mekane šnicle sa prazilukom i pečurkama za malo vremenaMekane šnicle sa prazilukom i pečurkama za malo vremena
27. okt.
Nasecite plećku na deblje šnicle, zasecite ih na debljim delovima ili ih izlupajte čekićem. Posolite šnicle i dodajte in biber i alevu papriku. Praziluk nasecite sitno, a pečurke na listiće ili krupnije komade. U pleh...
Koliko vremena se peče jagnjetina?Koliko vremena se peče jagnjetina?
05. maj
Najukusnije jagnjeće pečenje se dobija kada se jagnjetina peče na niskoj temperaturi (oko 170 stepeni) duže vreme, a to vreme je određeno veličinom komada mesa i sadržajem masti u njemu....