Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kako da zamrznete leblebije?Evo načina kako da zamrznete leblebiju i da je koristite odmah, kada vam se jedu ćuftice od leblebije, janija sa leblebijom ili neko drugo jelo....
25. avgust
1
Kako da napravimo domaću jufkuPecite je u prethodno zagrejanoj rerni na 190 °C dok ne postane zlatasta.
Već znate kako da napravite domaću jufku.
Prijatno!...
14. jul
Rizi je biziU tiganj kapnite 4-5 kašika maslinovog ulja i ubacite da se proprže iseckan luk i beli luk.
Dodajte pirinač, prelijte sa tri šolje tople vode, u kojoj je prethodno rastvorena kocka pilećeg bujona....
08. jul
Akvafaba - šta je to i kako da ga koristimo?Reč akvafaba je opšteprihvaćeni naziv za tečnost koju bacamo na početku pripreme pasulja ili drugih mahunarki kao što su leblebije. Akvafaba može da se koristi kao zamena za belance jajeta, zbog čega se još naziva i vegetarijansko...
04. dec.
Kako da napravimo domaći kravlji sirDomaći sir od kravljeg mleka je toliko ukusan da ćete već želeti uvek sami da ga pravite.
Za sir koristim domaće kravlje mleko....
13. januar
Brašno od tapioke - šta je to i kako ga koristitiEvropljani koriste pšenično brašno za hranu najmanje jednom dnevno u jednom od svojih obroka. Međutim, mnogi ljudi imaju problem zbog glutena u njemu i traže alternativu.
Jedno od brašna bez glutena je brašno od tapioke...
24. april
Šta je to noćno povrće i da li je opasno?Ako slučajno naiđete na izraz "noćno povrće", nemojte misliti da je reč o nekom egzotičnom povrću, koje dolazi sa druge strane sveta. Ovaj naziv nosi povrće iz porodice krompira, koje ima oko 2000 vrsta. Većina njih se...
22. maj
Šta je to branč?Branč postaje sve popularniji preko vikenda u našoj zemlji.
Odakle potiče ovaj naziv?
Branč je kombinacija breakfast (doručak) i lunch (ručak), tj. doručko-ručak. Ova reč je pozajmljenica i njenom domovinom smatra...
09. okt.
Šta je to poširanje?Kulinarske emisije i blogovi su sve više popularniji. Već postoje i kanali posvećeni hrani i načinima spremanja hrane, a na internetu možete naći razne kulinarske recepte i savete - od kuvanja pasulja do pravljenja...
15. mart
Gde je najbolje da čuvamo čokoladu?Čokolada je najslađe iskušenje, a recepti za čokoladu su omiljeni malima i velikima. Aromatični i ukusni - oni su radost za sva čula....
22. okt.
Šta je brašno od jabuke?Svima je poznato da je brašno glavni proizvod nakon mlevenja zrna, a njegova glavna upotreba je u pripremi hleba i pekarskih proizvoda, kao i kao zgušnjivač u raznim jelima.
Izbor između različitih vrsta brašna je veliki...
02. nov.
Šta je pekmez i kako da ga pripremimo?Gusti voćni sok bez dodatno dodatog šećera nazivamo pekmez, a negde pecelj ili madžun.
Unikatno slatko iskušenje, stalno pripremano u prošlosti kod nas, ima konzistenciju pčelinjeg meda, ali se pravi od voća...
17. nov.
Leberkez - šta je to i kako se pravi?Ako ste i vi pravi gurman i obožavate da eksperimentišete isprobavajući nova i nova jela, onda svakako treba da probate i bavarski leberkez. Ovo je zapravo nemački delikates koji se pravi od mlevenog mesa u kalupu za kolač...
05. jul
Voda iz Lurdesa u kulinarstvu - šta je i kako da je napravimo?Poznata voda iz Lurdesa je obična voda za koju se smatra da poseduje čudotvorna i lekovita svojstva. Ona izvire u Santuario De Lourdes u Francuskoj, kopleks religioznih zgrada sa nekoliko bazilika posvećenih kultu Djeve...
06. dec.
Šta je to keto dijeta?Ketogena (ili keto) dijeta je dijeta koja uključuje hranu sa malo ugljenih hidrata i sa visokim sadržajem masti.
Ova dijeta je pogodna i ima koristi za određene grupe ljudi, koji je primenjuju kao medicinski tretman....
02. maj
Šta je to proteinska glad?Proteinska glad ili proteinska dijeta je teška tokom prvih četiri do šest dana (u zavisnosti od navika u ishrani onog koji je primenjuje), zato što dijeta uključuje gladovanje upravo tokom ovih dana....
30. jul
Tiho mršavljenje – šta je to?Na radost jednih i užas drugih, posle duge zime došlo je vreme lakše odeće i vidljivih rezultata posle zimskog prejedanja.
Upravo iz tog razloga poslednjih nedelja kao da smo svakoga dana na dijeti. Burne jadikovke...
20. feb.
Pačja mast - kako i za šta da je koristimoSvi znamo o morisnim svojstvima ekološki čistih proizvoda. Jedan od nih je pačija mast.
Masnoća ovih domaćih ptica je veoma dragocena zbog vitamina, aminokiselina i mikroelemenata koje sadrži. Zasićene masti predstavljaju...
13. nov.
Mizu Jokan - šta je to i kako se priprema?Mizu Jokan je tradicionalni japanski desert. Jokan je opšti pojam koji se odnosi na ovaj želeu sličan desert napravljen od crvenog pasulja, agara i šećera. Crveni adzuki pasulj je u obliku tsubuan (glatka pasta od crvenog...
03. maj
Šta je ašvaganda i kako pomažeDefinitivno smo vas već zaintrigirali naslovom zbog čega ćemo preći direktno na temu i otkrićemo vam šta se krije iza naziva "ašvaganda".
Ovaj naziv dolazi iz sanskrita i predstavlja naziv biljke koja je veoma poznata...
25. maj
Ulje origana - šta je to i zašto je korisnoJoš pre 4000 godina, drevni iscelitelji u Kini, Grčkoj i Rimu koristili su biljku origano u medicinske svrhe. U grčkoj mitologiji se kaže da je origano stvorila boginja Afrodita da simbolizuje sreću. Biljka cveta lepim ljubičasto-ružičastim...
16. nov.
Ružina voda - za šta je dobra i kako je koristiti?U svesti ljudi, ruža je simbol romantike, senzualnosti i luksuza. Zbog toga je ružino ulje veoma popularno u kozmetičkoj industriji, gde je sastojak svih vrsta proizvoda, od krema za lice do parfema.
Jedna od vrsta ruža...
31. januar
E320 - šta je to u stvari?Butil hidroksi anizol je naziv supstance iza skraćenice E320. Šta je to i da li treba da znamo nešto o tome?
E320 pripada aditivima za hranu, koji se koriste u pripremi hrane. Primenjuje se u ulozi antioksidansa, što...
09. mart
Da li je pobelela čokolada štetna za zdravljeAko ste ljubitelj čokolade u raznim oblicima, sigurno vam se makar jednom desilo da naiđete na čokoladu čija je boja izbledela....
05. april