Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Zbog čega je toliko korisno da jedemo skušu?Zbog čega je toliko korisno da jedemo skušu?
07. okt.
Skuša je jedna od najukusnijih riba, koja je izuzetno korisna i u pogledu ukusa i sadržaju hranljivih materija, ali je u svetu dosta zanemarena. Idealna je za dimljenje, usoljavanje, kao i za kombinovane obroke, glavna...
Zbog čega je prženje štetno?Zbog čega je prženje štetno?
14. jul
Većina ljudi je upoznata sa štetnošću pržene hrane, zahvaljujući mnogim člancima i istraživanjima. Proces prženja je poznat kao izuzetno štetan i toksičan. Ipak, pitanje je, zbog čega je pržena hrana štetna za nas?...
Zbog čega je luk koristan?Zbog čega je luk koristan?
06. okt.
Smanjuje rizik od raka želuca, ima antioksidativna svojstva, štiti od slobodnih radikala i dobar je konzervans za hranu....
Zbog čega je kelj koristan?Zbog čega je kelj koristan?
08. sep.
Ovaj vitamin se veoma retko nalazi u hrani....
Zbog čega nam je potreban magnezijum?Zbog čega nam je potreban magnezijum?
29. nov.
Većina žena koje uzimaju kontracepcijske pilule imaju nedovoljan nivo Mg u krvi i treba da vode računa da ovaj element unose hranom....
Zbog čega je tarator toliko koristan?Zbog čega je tarator toliko koristan?
13. avgust
Beli luk je verovatno kralj zdrave hrane! Pun hranljivih materija, antibakterijskih, antimikrobnih i još mnogo toga!...
Zbog čega treba da jedeno speltu?Zbog čega treba da jedeno speltu?
14. jul
U poslednje vreme zdrava ishrana postaje sve popularnija i to nije ništa neobično. Svi žele da budu zdravi, a pravilna ishrana je ključ toga....
Zbog čega je važno da redovno pijemo čaj od kamilice?Zbog čega je važno da redovno pijemo čaj od kamilice?
25. maj
Sadrži jedinjenja koja su odgovorna za bolju probavu hrane. Kamilica je spazmolitik i pomaže u smanjenju grčeva u telu, uključujući i područje stomaka....
Zbog čega treba redovno da jedemo tikvice?Zbog čega treba redovno da jedemo tikvice?
10. avgust
Poboljšavaju zdravlje srca Prisustvo magnezijuma, kalijuma, folnu kiselinu i vlakna, kao i nizak sadržaj holesterola, natrijuma i masnoća u tikvicama, čini tikvice superzdravom hranom za srce....
Zbog čega treba da pijemo magnezijum + B6?Zbog čega treba da pijemo magnezijum + B6?
09. maj
Magnezijum se ne može sintetizovati i skladištiti duže vreme u telu i to zahteva njegov redovan unos u dovoljnim količinama....
Čaj od lipe - zbog čega je koristan i zašto treba da ga pijemo?Čaj od lipe - zbog čega je koristan i zašto treba da ga pijemo?
07. mart
Gotovo da nema osobe koja ne voli miris lipe u proleće ili šoljicu čaja od lipe zimi. A znate li za šta je dobar čaj od lipe? Pokušaćemo da odgovorimo na ova pitanja u narednim redovima. Generalno, postoji oko...
Šta sadrži kokosovo mleko i zbog čega je korisno?Šta sadrži kokosovo mleko i zbog čega je korisno?
03. avgust
Kokosovo mleko, koje je univerzalni sastojak mnogih jela i odlična veganska alternativa, sada je široko dostupno u prodavnicama. Veoma je hranljivo i nudi dosta koristi za zdravlje, kada se uključi u ishranu. Kokosovo...
Vreme varenja hraneVreme varenja hrane
22. jun
Vreme koje hrana provede u želucu je različito za različite namirnice i zavisi od njihovog tipa. Voda se apsorbuje odmah ako nema ništa drugo u želucu....
Sok od limuna - zbog čega treba da ga pijemo?Sok od limuna - zbog čega treba da ga pijemo?
13. avgust
Zima je vreme kada konzumiramo najviše limuna i citrusa. Limun se može iscediti i piti kao sok, takođe se koristi za dresing za salatu ili za aromatiziranje ribe i mesa, čak i za pravljenje nekih koktela....
Zbog čega pileća supa leči?Zbog čega pileća supa leči?
12. januar
Svi smo čuli od naših baka da pileća supa pomaže u lečenju prehlade i gripa. To je zaista tako, jer ovo jelo izuzetno snažno i pozitivno deluje na naše telo, pojačava našu odbranu ipodiže nam ebergiju. Zašto pileća...
Pet znakova da je krajnje vreme da izbacite stari tiganjPet znakova da je krajnje vreme da izbacite stari tiganj
14. avgust
Hrana se sve češće lepi i zagara./page page4. Ne možete dobro oprati tiganj./page page5. Hrana ima čudan ukus ili miris nakon pripreme u tiganju./page...
Hrana, koju treba da jedete kako biste živeli dužeHrana, koju treba da jedete kako biste živeli duže
01. nov.
Eksperti, koji istražuju režime ishrane, izgrađene samo na prirodnoj hrani, tvrde da dnevni unos određene hrane može da odredi kvalitet i dužinu života....
Zbog čega su korisne pečene jabuke?Zbog čega su korisne pečene jabuke?
23. nov.
Gotovo sve osobe mogu jesti pečeno voće kao hranu, mada, naravno i ovde, postoje neka ograničenja....
Da li je pica zdrava hrana?Da li je pica zdrava hrana?
03. okt.
Kad bolje razmislimo, ko ne oseća sitost dugo vremena nakon što pojede lepu picu; - Masti sadržane u ovoj hrani definisane su kao „dobre“ masti, nezasićene masne kiseline koje podstiču cirkulaciju krvi i pomažu u smanjenju...
Evo kojim namirnicama ćete utoliti glad na duže vremeEvo kojim namirnicama ćete utoliti glad na duže vreme
12. jun
Ovsene pahuljice One vas drže sitim duže vreme, ali samo ako su kvalitetne. Čia semenke Namirnica budućnosti koja ima veliku hranljivu vrednost i koja će vas držati sitim duže vreme....
Ako ste napunili 30 godina, vreme je da prestanete sa ovom hranom i pićemAko ste napunili 30 godina, vreme je da prestanete sa ovom hranom i pićem
21. nov.
Zdrava ishrana je važna za svaki uzrast, ali ako imate 30 godina, treba da budete pažljiviji sa onim čime se hranite, zato što se vaše telo promenili poslednjih godina. Ako želite da sačuvate čar vaše zračenja i nakon...
Ne mešajte hranu, kako biste duže živeli!Ne mešajte hranu, kako biste duže živeli!
02. mart
Leto je vreme da napunite svoj organizam voćem i povrćem iz bašte ili sa pijace. Sada u izobilju ima paradajza, krastavaca, šargarepe, kupusa, paprika....
Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?
08. januar
Tegle se zatvaraju i čeka se nekoliko dana - od 5, ako je toplo, do 10, ako je hladnije vreme da turšija bude za jelo. Ako je vreme hladno, držite ih poklopcima na dole i s vremena na vreme ih promućkajte....
Evo zbog čega ljute paprike produžavaju životEvo zbog čega ljute paprike produžavaju život
24. nov.
S obzirom na celokupno zdravlje, žive oko 13% duže od onih koji ne jedu ljutu hranu. Šta čini ljute paprike tako snažnim stimulansom zdravlja?...