Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Zbog čega je prženje štetno?Koliko i da je ukusna, pržena hrana, ne možemo da osporavamo, štetna je za zdravlje. Krofnice, mekike, ćuftice, pomfrit, uštipci – sve to je ukusno, ali i štetno....
10. nov.
Zbog čega je luk koristan?Svako povrće je važno za naše zdravlje, ali neka od njih imaju zaista jedinstvena svojstva. Takav je luk, član porodice Allium, roda cvetnih biljaka koji takođe uključuje beli luk, šalot (ljutiku), praziluk i divlji...
06. okt.
Zbog čega je kelj koristan?Kelj je dugo bio deo kulinarske tradicije nekih zemalja. Na primer, u holandskoj kuhinji kelj se koristi za pripremu priloga, supa i salata. Proizvod je svež dodatak svakom receptu. Stampot sa keljom je klasično holandsko...
08. sep.
Zbog čega nam je potreban magnezijum?Magnezijum je mineral, koji se najčešće nalazi u prirodi u obliku različitih hemijskih jedinjenja sa kalcijumom. Nalazi se u morskoj vodi, mineralnim izvorima i u zelenom pigmentu biljaka. Poznato je da je magnezijum...
29. nov.
Zbog čega je tarator toliko koristan?Hladna letnja supa, nazvana tarator, naše je omiljeno iskušenje za hlađenje tokom vrelih letnjih dana. Ne samo da ga je vrlo lako napraviti, već je i tako osvežavajuć i koristan predlog.
Kao što verovatno znate, tarator...
13. avgust
Zašto je prženi kikiriki štetan?U procesu prženja i soljenja ove osobine bivaju značajno smanjene....
27. april
Zbog čega je toliko korisno da jedemo skušu?Ovu ribu je bolje peći, usoliti ili dimiti, jer pri kuvanju i prženju gubi neka od svojih korisnih svojstava....
07. okt.
Zbog čega je važno da imamo dane za detoksikaciju?Kategorično se zabranjuju sve štetne namirnice i napitci....
14. april
Šta sadrži kokosovo mleko i zbog čega je korisno?Kokosovo mleko, koje je univerzalni sastojak mnogih jela i odlična veganska alternativa, sada je široko dostupno u prodavnicama. Veoma je hranljivo i nudi dosta koristi za zdravlje, kada se uključi u ishranu.
Kokosovo...
03. avgust
Zbog čega je bitno da duže vreme žvaćemo hranu?Pošto dobro varenje počinje sa enzimima u ustima, svu hranu moramo dobro sažvakati. Što duže žvačete hranu, enzimi duže mogu da utiču na nju, kažu stručnjaci za ishranu.
Žvakanje zapravo izlaže većinu hrane enzimima...
03. avgust
Zbog čega pileća supa leči?Svi smo čuli od naših baka da pileća supa pomaže u lečenju prehlade i gripa. To je zaista tako, jer ovo jelo izuzetno snažno i pozitivno deluje na naše telo, pojačava našu odbranu ipodiže nam ebergiju.
Zašto pileća...
12. januar
Zbog čega je važno da redovno pijemo čaj od kamilice?Čaj od kamilice je napitak napravljen od malih cvetova sličnih beloj radi. Šolja toplog čaja od kamilice je poput zagrljaja - učini da se opustite i osećate prijatno. Koristi čaja od kamilice su odavno poznate: to je drevni...
25. maj
Zbog čega je sojin lecitin štetan?Sojin lecitin se dobija u proizvodnji sojinog ulja i brašna. U prošlosti je sojin lecitin smatran otpadnim proizvodom. Međutim, 1939. otkriveno je kako ga je moguće iskoristiti u proizvodnji namirnica, tako da je danas...
29. april
Zbog čega su korisne pečene jabuke?Svako od nas zna o visokoj hranljivoj vrednosti i mnogim prednostima svežih jabuka, ali malo ljudi zna da jabuke, kada su pečene, nisu ništa manje korisne.
Ovaj metod kulinarske obrade omogućava vam da u voću sačuvate...
23. nov.
Zbog čega treba da jedeno speltu?Veruje se da ne sadrži štetne „hemikalije“, da nema glutena, ima više vitamina i hranljivih sastojaka uopšte od drugih žitarica....
14. jul
Zbog čega su salame štetne?Velika količina E-jedinjenja, masnoće i druge smese čine ih veoma štetnom hranom....
08. nov.
Naglo prženje mesa zbog zatvaranja - kako i zašto?Kada se zapečati, površina mesa se karamelizuje i dobićete prženi ukus, koji svi jako volimo. Dobićete odličan rezultat ako je meso posle zatvaranja pečeno u tepsiji ili sa folijom....
12. jul
Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?Deluje kao prirodni konzervans bez štete po organizam. Na ovaj način produžava rok trajanja domaće turšije, ako treba i godinama....
08. januar
Evo zbog čega ljute paprike produžavaju životKapsaicin deluje analgetski i uzrokuje smrt ćelija karcinoma, sprečava rast štetnih bakterija u digestivnom traktu, smanjuje rizik od dijabetesa....
24. nov.
Zbog čega su semenke bundeve zaista korisne?Semenke bundeve su bogate proteinima i korisnim mastima - tako je zapisano u mnogim tekstovima i uputstvima. Ali mora se reći da reč bogato uopšte ne prikazuje stvarnu sliku. Ove semenke su mnogo korisnije nego što očekujete...
27. okt.
Zbog čega treba redovno da jedemo tikvice?Tikvice se nalaze u grupi najšire korišćenih namirnica biljnog porekla u mnogim kuhinjama. One dodaju svež i prijatan ukus mnogim omiljenim jelima i salatama. Najviše se konzumiraju tokom proleća i leta, ali mogu da se...
10. avgust
Crvene paprike - zbog čega su tako korisne?Jedva da je Kristofer Kolumbo slutio kakve će sukobe među ljudima vekovima kasnije izazvati plodovi biljke čije je seme lično doneo posle svog prvog putovanja u Indiju, zapravo u Ameriku, kao poklon španskoj kraljici Izabeli...
29. maj
Zbog čega treba da pijemo magnezijum + B6?Ekstremno dinamičan i ubrzan svakodnevni život dovodi do stalnog umora i stresa. Svakodnevni nedostatak energije, depresija i kontrakcija mišića su manifestacije ovih stanja, ali je češće uzrok nedostatak magnezijuma...
09. maj
Čaj od lipe - zbog čega je koristan i zašto treba da ga pijemo?Pomaže telu da se znoji i tako izbaci štetne toksine iz tela;
Još prednosti čaja od lipe
Dok udišete paru iz čaja, kao da vršite inhalaciju, a to će vam pomoći da očistite disajne puteve, a takođe će vam pomoći da...
07. mart
Zbog čega su nam potrebni cink i selen?Cink je hemijski element sa izuzetno važnom ulogom u zdravlju i održavanju dobrog izgleda. Neophodan je za rast i oporavak organizma i uključen je u sintezu nekoliko važnih hormona i u stotine enzimskih reakcija.
Selen...
28. okt.