Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?
08. januar
Većina ljudi sa ovih prostora su tradicionalisti u pogledu jela koja konzumiraju. Svi se sećaju ukusa bakine turšije koju su jeli kao deca. Tradicija je u generacijama koje prenose ove recepte i u budućnosti će teško...
Zbog čega se menja prva voda kod kuvanja pasulja?Zbog čega se menja prva voda kod kuvanja pasulja?
05. mart
I ovde se vraćamo na pitanje zbog čega se menja prva voda kod kuvanja pasulja....
Pravila kod kuvanja pasuljaPravila kod kuvanja pasulja
16. okt.
Pasulj spada u najčešće pripremljanim kuvanim jelima na ovim prostorima. Došao iz daleke Amerike, on je izuzetno koristan za ljudski organizam....
Zbog čega je luk koristan?Zbog čega je luk koristan?
06. okt.
Svež, sotiran, karamelizovan ili kuvan, luk je neizostavan deo mnogih jela, dajući im svoj šarm....
Zbog čega je kelj koristan?Zbog čega je kelj koristan?
08. sep.
Kelj je dugo bio deo kulinarske tradicije nekih zemalja. Na primer, u holandskoj kuhinji ​​kelj se koristi za pripremu priloga, supa i salata. Proizvod je svež dodatak svakom receptu. Stampot sa keljom je klasično holandsko...
Zbog čega pileća supa leči?Zbog čega pileća supa leči?
12. januar
Svi smo čuli od naših baka da pileća supa pomaže u lečenju prehlade i gripa. To je zaista tako, jer ovo jelo izuzetno snažno i pozitivno deluje na naše telo, pojačava našu odbranu ipodiže nam ebergiju. Zašto pileća...
Zbog čega je prženje štetno?Zbog čega je prženje štetno?
14. jul
Stanje je još gore kada se namirnice prže sa testom oko njih, jer je ova namirnica u stanju da primi čak i više maslaca ili masnoće za kuvanje....
Pravila kod kuvanja na pariPravila kod kuvanja na pari
05. feb.
Postoji nekoliko vrsta kuvanja: u ključaloj vodi, u hladnoj vodi i na pari. Kuvanje na pari je jedan od najsporijih procesa....
Zbog čega nam je potreban magnezijum?Zbog čega nam je potreban magnezijum?
29. nov.
Magnezijum je mineral, koji se najčešće nalazi u prirodi u obliku različitih hemijskih jedinjenja sa kalcijumom. Nalazi se u morskoj vodi, mineralnim izvorima i u zelenom pigmentu biljaka. Poznato je da je magnezijum...
Zbog čega je tarator toliko koristan?Zbog čega je tarator toliko koristan?
13. avgust
Hladna letnja supa, nazvana tarator, naše je omiljeno iskušenje za hlađenje tokom vrelih letnjih dana. Ne samo da ga je vrlo lako napraviti, već je i tako osvežavajuć i koristan predlog. Kao što verovatno znate, tarator...
Zbog čega treba da jedeno speltu?Zbog čega treba da jedeno speltu?
14. jul
U poslednje vreme zdrava ishrana postaje sve popularnija i to nije ništa neobično. Svi žele da budu zdravi, a pravilna ishrana je ključ toga. Zbog toga su proizvodi poput spelte sve popularniji kod ljudi koji brinu o svom...
Zbog čega su korisne pečene jabuke?Zbog čega su korisne pečene jabuke?
23. nov.
One mogu uspešno zameniti kalorična slatka iskušenja. Da biste ih pripremili, jednostavno operite celo voće, uklonite mu jezgro, stavite u pleh i držite ih u rerni 10 minuta....
Slatko od dunja bez kuvanjaSlatko od dunja bez kuvanja
27. april
Kad se potpuno ohlade stavite u frižider ili na hladno mesto. Sačekajte nekoliko dana i tek onda konzumirajte slatko....
Zbog čega se teško ljušte kuvana jaja?Zbog čega se teško ljušte kuvana jaja?
27. feb.
Zbog čega se teško ljušte kuvana jaja je pitanje na koje se može dati veoma lak odgovor. Razloga za teško ljuštenje kuvanih jaja ima nekoliko. Najčešće se kuvana jaja teško ljušte jer su veoma sveža....
Crvene paprike - zbog čega su tako korisne?Crvene paprike - zbog čega su tako korisne?
29. maj
Slatke crvene paprike mogu aktivirati termogenezu i povećati brzinu metabolizma....
Zbog čega treba da pijemo magnezijum + B6?Zbog čega treba da pijemo magnezijum + B6?
09. maj
Ekstremno dinamičan i ubrzan svakodnevni život dovodi do stalnog umora i stresa. Svakodnevni nedostatak energije, depresija i kontrakcija mišića su manifestacije ovih stanja, ali je češće uzrok nedostatak magnezijuma...
Evo zbog čega ljute paprike produžavaju životEvo zbog čega ljute paprike produžavaju život
24. nov.
Da li volite ljute paprike? Ako je odgovor da, onda imate sve šanse da postanete stogodišnjak, jer ljute papričice produžavaju život. Ovu tvrdnju iznose američki naučnici, prema kojima među dugovečnim osobama dominiraju ljubitelji...
Zbog čega su semenke bundeve zaista korisne?Zbog čega su semenke bundeve zaista korisne?
27. okt.
Semenke bundeve su bogate proteinima i korisnim mastima - tako je zapisano u mnogim tekstovima i uputstvima. Ali mora se reći da reč bogato uopšte ne prikazuje stvarnu sliku. Ove semenke su mnogo korisnije nego što očekujete...
Zbog čega treba redovno da jedemo tikvice?Zbog čega treba redovno da jedemo tikvice?
10. avgust
Tikvice se nalaze u grupi najšire korišćenih namirnica biljnog porekla u mnogim kuhinjama. One dodaju svež i prijatan ukus mnogim omiljenim jelima i salatama. Najviše se konzumiraju tokom proleća i leta, ali mogu da se...
Zbog čega se sveže mleko zgrudva prilikom kuvanja?Zbog čega se sveže mleko zgrudva prilikom kuvanja?
20. dec.
Drugi razlog je kuvanje u prljavoj ili mokroj posudi. Važno je da se sveže mleko kuva odmah nakon muženja, jer ako se drži nekoliko dana, može da se zgrudva prilikom kuvanja....
Kako se pravi slatko testoKako se pravi slatko testo
28. feb.
Sada već imate slatko testo. Možete ga iskoristiti za pravljenje najrazličitijih vrsta kolača, gurabija itd....
Slatka i sočna baklavaSlatka i sočna baklava
16. avgust
Kad sirup provri i počne da se zgušnjava, skinite sa vatre. Prelijte hladnu baklavu toplim sirupom. Ostavite da odstoji nekoliko sati pre serviranje da bi upila sirup....
Slatka spelta (slatko žito)Slatka spelta (slatko žito)
19. januar
Ostavite speltu u vodi dok se ne ohladi. Procedite skuvano žito/speltu i dodajte sve ostale sastojke. Promešajte sve mnogo dobro. Čuvajate slatku speltu (slatko žito) u kutiji u frižideru....
Zbog čega su nam potrebni cink i selen?Zbog čega su nam potrebni cink i selen?
28. okt.
Cink je hemijski element sa izuzetno važnom ulogom u zdravlju i održavanju dobrog izgleda. Neophodan je za rast i oporavak organizma i uključen je u sintezu nekoliko važnih hormona i u stotine enzimskih reakcija. Selen...
Zbog čega je toliko korisno da jedemo skušu?Zbog čega je toliko korisno da jedemo skušu?
07. okt.
Ovu ribu je bolje peći, usoliti ili dimiti, jer pri kuvanju i prženju gubi neka od svojih korisnih svojstava....