Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Zbog čega nam je potreban magnezijum?Zbog čega nam je potreban magnezijum?
29. nov.
Previše snažno reaguje na spoljašnje događaje, a to je povezano sa još većom potrebom za magnezijumom. To dovodi do začaranog kruga koji može dovesti do iscrpljenosti i depresije....
Zbog čega su korisne pečene jabuke?Zbog čega su korisne pečene jabuke?
23. nov.
Svako od nas zna o visokoj hranljivoj vrednosti i mnogim prednostima svežih jabuka, ali malo ljudi zna da jabuke, kada su pečene, nisu ništa manje korisne. Ovaj metod kulinarske obrade omogućava vam da u voću sačuvate...
Zbog čega su semenke bundeve zaista korisne?Zbog čega su semenke bundeve zaista korisne?
27. okt.
Zbog toga su semenke korisne za decu, adolescente, starije osobe, kojima su potrebni visokokvalitetni proteini i energetske supstance. Semenke bundeve jedan su od najboljih izvora cinka....
Crvene paprike - zbog čega su tako korisne?Crvene paprike - zbog čega su tako korisne?
29. maj
U 100 g ima 1, 6 miligrama ili 8 odsto naših dnevnih potreba. Vitamin A - 63 odsto dnevnih potreba obezbeđuje 100 grama paprike. Vitamin je važan za vid....
Kada su nam potrebni koji vitamini i kako da ih obezbedimo?Kada su nam potrebni koji vitamini i kako da ih obezbedimo?
11. okt.
Mineral selen Našem telu nisu potrebne velike količine selena. Može se dobiti iz hrane koja se svakodnevno konzumira. Nalazi se u mesu, hlebu, jajima i morskim plodovima....
Zbog čega pileća supa leči?Zbog čega pileća supa leči?
12. januar
Svi smo čuli od naših baka da pileća supa pomaže u lečenju prehlade i gripa. To je zaista tako, jer ovo jelo izuzetno snažno i pozitivno deluje na naše telo, pojačava našu odbranu ipodiže nam ebergiju. Zašto pileća...
Zbog čega je prženje štetno?Zbog čega je prženje štetno?
14. jul
Većina ljudi je upoznata sa štetnošću pržene hrane, zahvaljujući mnogim člancima i istraživanjima. Proces prženja je poznat kao izuzetno štetan i toksičan. Ipak, pitanje je, zbog čega je pržena hrana štetna za nas? Šta se...
Zbog čega je luk koristan?Zbog čega je luk koristan?
06. okt.
Svako povrće je važno za naše zdravlje, ali neka od njih imaju zaista jedinstvena svojstva. Takav je luk, član porodice Allium, roda cvetnih biljaka koji takođe uključuje beli luk, šalot (ljutiku), praziluk i divlji...
Zbog čega je kelj koristan?Zbog čega je kelj koristan?
08. sep.
Vitamin ima antiinflamatorna svojstva, takođe sprečava zgrušavanje krvi; - Ovo ukusno povrće, između ostalog, sadrži i prilično dobru količinu vlakana. 250 grama kelja može vam obezbediti 10% vlakana koja su vam potrebna...
Zbog čega je tarator toliko koristan?Zbog čega je tarator toliko koristan?
13. avgust
Hladna letnja supa, nazvana tarator, naše je omiljeno iskušenje za hlađenje tokom vrelih letnjih dana. Ne samo da ga je vrlo lako napraviti, već je i tako osvežavajuć i koristan predlog. Kao što verovatno znate, tarator...
Zbog čega treba da jedeno speltu?Zbog čega treba da jedeno speltu?
14. jul
Spelta sadrži i fosfor, kalijum i magnezijum, kao i mnoge druge minerale: kalcijum, natrijum, gvožđe, mangan, bakar, selen i cink....
Hrana bogata gvožđem koja nam je potrebnaHrana bogata gvožđem koja nam je potrebna
02. mart
Telu je potrebno gvožđe. Na kraju krajeva svaka ćelija u organizmu sadrži gvožđe i koristi ovu važnu hranljivu materiju kako bi pomogla transportovanju kiseonika iz krvi u tkiva i pluća....
Zbog čega su bademi gorki?Zbog čega su bademi gorki?
02. feb.
Badem je jedna od prvih kultivisanih namirnica. Oni su omiljeni zbog svog karakterističnog punog, lagano slatkastog ukusa i neponovljivog mirisa. Upravo zbog ovih kvaliteta, bademi pronalaze široku upotrebu u kulinarstvu....
Zbog čega su dunje korisne?Zbog čega su dunje korisne?
26. januar
Korisna svojstva dunja su poznata čovečanstvu od davnih vremena. Veruje se da je čak i otac medicine, Hipokrat preporučivao ovo voće kao lek za gastrointestinalni trakt. Zbog toga što u dunjama ima visokog sadržaja tanina...
Zbog čega su salame štetne?Zbog čega su salame štetne?
08. nov.
Salame se ubrajaju u najštetnije namirnice, koje možemo da poslužimo na našoj trpezi. U velikom broju i u većoj količini, salame sadrže kolagen, granule soje, pojačivače ukusa, smesu nitrata, kosti, kožu i dr. Ako uopšte...
CinkCink
11. maj
Muški organizam ima veliku potrebu za cinkom kako bi proizvodio muške hormone /među kojima je i testosteron/....
Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?
08. januar
Evo jednog od najlakših recepata za carsku turšiju: Potrebne namirnice: 4 kg paprika; 2 kg karfiola; 2 kg šargarepe; 9 šolja vode; 5 šolja sirćeta; 4 šolje šećera; 1 šolja soli; 1 glavica celera; šaka...
Evo zbog čega ljute paprike produžavaju životEvo zbog čega ljute paprike produžavaju život
24. nov.
Da li volite ljute paprike? Ako je odgovor da, onda imate sve šanse da postanete stogodišnjak, jer ljute papričice produžavaju život. Ovu tvrdnju iznose američki naučnici, prema kojima među dugovečnim osobama dominiraju ljubitelji...
Zbog čega treba redovno da jedemo tikvice?Zbog čega treba redovno da jedemo tikvice?
10. avgust
Tikvice se nalaze u grupi najšire korišćenih namirnica biljnog porekla u mnogim kuhinjama. One dodaju svež i prijatan ukus mnogim omiljenim jelima i salatama. Najviše se konzumiraju tokom proleća i leta, ali mogu da se...
Zbog čega treba da pijemo magnezijum + B6?Zbog čega treba da pijemo magnezijum + B6?
09. maj
Stvara se začarani krug – nedostatak magnezijuma dovodi do stresa, a stres povećava potrebu za magnezijumom. Kako obezbediti magnezijum?...
Koliko soli nam je potrebno da bismo bili zdravi?Koliko soli nam je potrebno da bismo bili zdravi?
28. jun
Zdravoj osobi je potrebno četiri do petnaest grama soli dnevno. Hipertenzičari ne bi trebalo da prelaze više od jednog grama soli dnevno. U toplim danima potrebno je konzumirati više soli....
Zbog čega je toliko korisno da jedemo skušu?Zbog čega je toliko korisno da jedemo skušu?
07. okt.
Hemijski sastav ove ribe pomaže u zadovoljavanju potreba tela za većinom esencijalnih mikro elemenata. Sadrži mnogo vitamina, uglavnom A i D....
Zbog čega treba redovno jesti tahini od susama?Zbog čega treba redovno jesti tahini od susama?
07. okt.
Glavna sirovina za proizvodnju tahinija od susama su semenke susama. Dobija se iz grma koji dostiže visino do 2 metra, sa dlakavim lišćem koje emituje snažnu očaravajuću aromu. U zavisnosti od sorte, susam daje sitno...
Namirnice protiv starenja, koje su potrebne ženamaNamirnice protiv starenja, koje su potrebne ženama
02. mart
Postoji šest hranjivih sastojaka koje su najviše potrebne ženama. To su: 1. Vitamin B6 - reguliše raspoloženje, apetit i san; 2. Vitamin B12 - bori se sa umorom i pojačava bodrost; 3....
Koje namirnice su najbogatiji izvori selenaKoje namirnice su najbogatiji izvori selena
17. januar
Žitarice Pšenica, pirinač, ovas, raž, heljda i druge vrste sadrže niz elemenata potrebnih ljudskom organizmu kako bi se u potpunosti razvijao, uključujući i selen....