Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Hronična glavobolja - šta je prouzrokuje i šta pomaže?Hronična glavobolja - šta je prouzrokuje i šta pomaže?
10. feb.
Uzrok hronične glavobolje je genetski uslovljen nedostatak serotonina u mozgu. Menja se fiziologija krvnih sudova, receptora za bol i tako dolazi do glavobolje. Kod 90% pacijenata se primećuje nasledni faktor. Dodatni faktori...
Borovo mleko - kako se pravi i za šta pomažeBorovo mleko - kako se pravi i za šta pomaže
27. maj
Zelene šišarke bora veliko su bogatstvo koristi i gomila lekovitih svojstava koji će zajedno pomoći kod različitih bolesti. U narodnoj medicini borove šišarke se aktivno koriste zbog svojih sledećih svojstava: - ekspektoransno...
Zlatni late - kako se pravi i za šta pomažeZlatni late - kako se pravi i za šta pomaže
01. maj
On jače imuni sistem, dobro deluje kod bolova u grlu, deluje protiv sinusitisa, pomaže u cirkulaciji krvi i varenju i na kraju, ali ne najmanje važnp - ispunjava nas energijom....
Šta je račel i kako se pravi?Šta je račel i kako se pravi?
22. maj
Račel su spremale bake, ali danas je ovo ukusno slatko iskušenje pomalo zaboravljeno. Da bismo kod kuće napravili račel, potrebna nam je bundeva, rastvor kreča, šećerni sirup, limunska kiselina, rozetla....
Šta je šarlan i kako se koristi?Šta je šarlan i kako se koristi?
08. dec.
Pomaže funkciji polnih organa i polnim žlezdama. Što se tiče primene ovog eliksira, on se koristi pre svega u hladnoj kuhinji. Njime možete da začinite salate, da ga uključite u dresinge i sosove....
Šta je Ramen i kako se pravi?Šta je Ramen i kako se pravi?
23. maj
Ramen je jedna od najpoznatijih japanskih supa sa nudlama na svetu. U Japanu se kuva skoro svuda. Ramen supa je vrlo zasitna, a zanimljivo je da postoji mnogo različitih varijacija. Svaki region u zemlji ima svoje vrste...
Šta je daifuku i kako se priprema?Šta je daifuku i kako se priprema?
04. maj
Daifuku ili daifuku moči je vrsta japanskog deserta koji se tradicionalno jede kao užina uz zeleni čaj. To je vrsta malog, okruglog i mekog kolačića napravljenog od pirinčane paste. Najčešće se puni pastom od crvenog...
Ružina voda - za šta je dobra i kako je koristiti?Ružina voda - za šta je dobra i kako je koristiti?
31. januar
Pomaže u lečenju povreda, posekotina i opekotina Antiseptička i antibakterijska svojstva ružine vodice pomažu da se povrede kože brže zarastu....
Balzamiko redukcija - šta je i kako se pripremaBalzamiko redukcija - šta je i kako se priprema
01. jun
Balzamiko redukcija je jedan od omiljenih začina velikog broja kulinara koji je imaju pod rukom u svom frižideru. Lako je napraviti balzamiko redukciju (balzamiko glazuru) u kući. Oduzima samo otprilike 15 minuta i mnogo...
Leberkez - šta je to i kako se pravi?Leberkez - šta je to i kako se pravi?
05. jul
Ako ste i vi pravi gurman i obožavate da eksperimentišete isprobavajući nova i nova jela, onda svakako treba da probate i bavarski leberkez. Ovo je zapravo nemački delikates koji se pravi od mlevenog mesa u kalupu za kolač...
Šta je pekmez i kako da ga pripremimo?Šta je pekmez i kako da ga pripremimo?
17. nov.
Gusti voćni sok bez dodatno dodatog šećera nazivamo pekmez, a negde pecelj ili madžun. Unikatno slatko iskušenje, stalno pripremano u prošlosti kod nas, ima konzistenciju pčelinjeg meda, ali se pravi od voća...
Šta je glazura (frosting) i kako se pravi?Šta je glazura (frosting) i kako se pravi?
24. feb.
Frosting ili ajsing su sinonimi za isti koncept, koji takođe nazivamo glazura. Glazura je slatka kremasta masa od šećera i tečnosti, najčešće vode ili mleka. Ponekad se može obogatiti drugim sastojcima kao što su maslac...
Zavisnost od čokolade - šta je to i kako da je prebrodimo?Zavisnost od čokolade - šta je to i kako da je prebrodimo?
30. avgust
Oslobađanje serotonina i dopamina, izazvano čokoladom, pomaže u regulisanju raspoloženja, ali takođe može da natera čoveka da jede čokoladu više puta kako bi proživeo prijatne osećaje....
Šta je resveratol i za šta je koristan?Šta je resveratol i za šta je koristan?
25. dec.
Resveratol je prirodno jedinjenje koje se nalazi u ljuskama grožđa, ali pošto se iz ljuspi ovog voća može izvuči bas mala količina, izvlači se sintetički - hemijski i biotehnološki. Može se koristiti i kao dodatak...
Kako da napravimo sprej od belog luka i za šta pomažeKako da napravimo sprej od belog luka i za šta pomaže
27. jul
Kao što i sami vidite, primena domaćeg spreja od belog luka je dosta široka, tako što on pomaže kod niza problema. Ovo nikako nije čudno imajući u vidu izuzezno bogat sadržaj belog luka....
Šta je teroar?Šta je teroar?
22. nov.
U temama koj se tiču vina i proizvodnje vina često se govori o teroaru. Šta je teroar? Reč terroir bukvalno znači teren, ali ovaj pojam ne iscrpljuje njegov smisao. Za vino ovo je jedna koncepcija koja se sastoji od mnoštva...
Šta je Maća?Šta je Maća?
01. okt.
Maća čaj je prirodna panaceja sa svojim aminokiselinama i prirodnim vlaknima, jača imunitet, čini da se osećamo bodri, puni energije, pomaže u redukovanju telesne mase, smanjuje holesterol....
Šta je solanin?Šta je solanin?
20. dec.
Većina vas malo zna da svakodnevno unosi toksin solanin konzumirajući svoju omiljenu hranu. Svi konzumiramo povrće, ono je ukorenjeno u našoj ishrani. Međutim, malo se govori o trovanju solaninom i kako pravilno skladištiti...
Šta je umami?Šta je umami?
03. maj
Dugi niz godina postojala su četiri prepoznata osnovna ukusa: slatko, kiselo, slano i gorko. Umami, ili peti ukus, je relativno nedavno otkriće. Zvanično definisan kao poseban ukus 1980-ih, umami je pravi delikates....
Za šta nam pomaže beli luk?Za šta nam pomaže beli luk?
28. maj
Pomaže u neutralizaciji gastrointestinalnih poremećaja i mnogo pomaže u razvoju normalne crevne flore....
Čaj od cimeta - za šta pomaže?Čaj od cimeta - za šta pomaže?
02. april
Zbog toga ga dodajte u vaš dnevni režim ishrane i osim što pomaže u gubitku kilograma, osetićete i značajno povećavanje vašeg raspoloženja. Ponekad ekstremni dijetalni režimi dovode do napetosti i razdražljivosti....
Čaj od dunja - za šta pomaže?Čaj od dunja - za šta pomaže?
06. januar
Dunja je prava vitaminska bomba, koja se pojavljuje u jesen. Korisno voće, koje dolazi iz jugoistočne Azije, i kod nas dobro uspeva, poznato je po tome što svi njegovi delovi - plod, seme, lišće, pa čak i dlačice ili mahovina...
Voda iz Lurdesa u kulinarstvu - šta je i kako da je napravimo?Voda iz Lurdesa u kulinarstvu - šta je i kako da je napravimo?
06. dec.
Poznata voda iz Lurdesa je obična voda za koju se smatra da poseduje čudotvorna i lekovita svojstva. Ona izvire u Santuario De Lourdes u Francuskoj, kopleks religioznih zgrada sa nekoliko bazilika posvećenih kultu Djeve...
Šta je kafa sa maslacem i kako se priprema?Šta je kafa sa maslacem i kako se priprema?
07. maj
Kafa sa maslacem je najjednostavnija i najtradicionalnija vrsta kafe, koja se kombinuje sa maslacem. Danas, posebno u razvijenim zemljama kao što su Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Kanada, naziv kafa sa maslacem...
Pačja mast - kako i za šta da je koristimoPačja mast - kako i za šta da je koristimo
13. nov.
Svi znamo o morisnim svojstvima ekološki čistih proizvoda. Jedan od nih je pačija mast. Masnoća ovih domaćih ptica je veoma dragocena zbog vitamina, aminokiselina i mikroelemenata koje sadrži. Zasićene masti predstavljaju...