Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Hronična glavobolja - šta je prouzrokuje i šta pomaže?Uzrok hronične glavobolje je genetski uslovljen nedostatak serotonina u mozgu. Menja se fiziologija krvnih sudova, receptora za bol i tako dolazi do glavobolje. Kod 90% pacijenata se primećuje nasledni faktor. Dodatni faktori...
10. feb.
Borovo mleko - kako se pravi i za šta pomažeZelene šišarke bora veliko su bogatstvo koristi i gomila lekovitih svojstava koji će zajedno pomoći kod različitih bolesti.
U narodnoj medicini borove šišarke se aktivno koriste zbog svojih sledećih svojstava:
- ekspektoransno...
27. maj
Zlatni late - kako se pravi i za šta pomažeOn jače imuni sistem, dobro deluje kod bolova u grlu, deluje protiv sinusitisa, pomaže u cirkulaciji krvi i varenju i na kraju, ali ne najmanje važnp - ispunjava nas energijom....
01. maj
Šta je račel i kako se pravi?Račel su spremale bake, ali danas je ovo ukusno slatko iskušenje pomalo zaboravljeno.
Da bismo kod kuće napravili račel, potrebna nam je bundeva, rastvor kreča, šećerni sirup, limunska kiselina, rozetla....
22. maj
Šta je šarlan i kako se koristi?Pomaže funkciji polnih organa i polnim žlezdama.
Što se tiče primene ovog eliksira, on se koristi pre svega u hladnoj kuhinji. Njime možete da začinite salate, da ga uključite u dresinge i sosove....
08. dec.
Šta je Ramen i kako se pravi?Ramen je jedna od najpoznatijih japanskih supa sa nudlama na svetu.
U Japanu se kuva skoro svuda.
Ramen supa je vrlo zasitna, a zanimljivo je da postoji mnogo različitih varijacija.
Svaki region u zemlji ima svoje vrste...
23. maj
Šta je daifuku i kako se priprema?Daifuku ili daifuku moči je vrsta japanskog deserta koji se tradicionalno jede kao užina uz zeleni čaj.
To je vrsta malog, okruglog i mekog kolačića napravljenog od pirinčane paste. Najčešće se puni pastom od crvenog...
04. maj
Ružina voda - za šta je dobra i kako je koristiti?Pomaže u lečenju povreda, posekotina i opekotina
Antiseptička i antibakterijska svojstva ružine vodice pomažu da se povrede kože brže zarastu....
31. januar
Balzamiko redukcija - šta je i kako se pripremaBalzamiko redukcija je jedan od omiljenih začina velikog broja kulinara koji je imaju pod rukom u svom frižideru. Lako je napraviti balzamiko redukciju (balzamiko glazuru) u kući. Oduzima samo otprilike 15 minuta i mnogo...
01. jun
Leberkez - šta je to i kako se pravi?Ako ste i vi pravi gurman i obožavate da eksperimentišete isprobavajući nova i nova jela, onda svakako treba da probate i bavarski leberkez. Ovo je zapravo nemački delikates koji se pravi od mlevenog mesa u kalupu za kolač...
05. jul
Šta je pekmez i kako da ga pripremimo?Gusti voćni sok bez dodatno dodatog šećera nazivamo pekmez, a negde pecelj ili madžun.
Unikatno slatko iskušenje, stalno pripremano u prošlosti kod nas, ima konzistenciju pčelinjeg meda, ali se pravi od voća...
17. nov.
Šta je glazura (frosting) i kako se pravi?Frosting ili ajsing su sinonimi za isti koncept, koji takođe nazivamo glazura. Glazura je slatka kremasta masa od šećera i tečnosti, najčešće vode ili mleka. Ponekad se može obogatiti drugim sastojcima kao što su maslac...
24. feb.
Zavisnost od čokolade - šta je to i kako da je prebrodimo?Oslobađanje serotonina i dopamina, izazvano čokoladom, pomaže u regulisanju raspoloženja, ali takođe može da natera čoveka da jede čokoladu više puta kako bi proživeo prijatne osećaje....
30. avgust
Šta je resveratol i za šta je koristan?Resveratol je prirodno jedinjenje koje se nalazi u ljuskama grožđa, ali pošto se iz ljuspi ovog voća može izvuči bas mala količina, izvlači se sintetički - hemijski i biotehnološki.
Može se koristiti i kao dodatak...
25. dec.
Kako da napravimo sprej od belog luka i za šta pomažeKao što i sami vidite, primena domaćeg spreja od belog luka je dosta široka, tako što on pomaže kod niza problema. Ovo nikako nije čudno imajući u vidu izuzezno bogat sadržaj belog luka....
27. jul
Šta je teroar?U temama koj se tiču vina i proizvodnje vina često se govori o teroaru. Šta je teroar? Reč terroir bukvalno znači teren, ali ovaj pojam ne iscrpljuje njegov smisao. Za vino ovo je jedna koncepcija koja se sastoji od mnoštva...
22. nov.
Šta je Maća?Maća čaj je prirodna panaceja sa svojim aminokiselinama i prirodnim vlaknima, jača imunitet, čini da se osećamo bodri, puni energije, pomaže u redukovanju telesne mase, smanjuje holesterol....
01. okt.
Šta je solanin?Većina vas malo zna da svakodnevno unosi toksin solanin konzumirajući svoju omiljenu hranu. Svi konzumiramo povrće, ono je ukorenjeno u našoj ishrani.
Međutim, malo se govori o trovanju solaninom i kako pravilno skladištiti...
20. dec.
Šta je umami?Dugi niz godina postojala su četiri prepoznata osnovna ukusa: slatko, kiselo, slano i gorko. Umami, ili peti ukus, je relativno nedavno otkriće.
Zvanično definisan kao poseban ukus 1980-ih, umami je pravi delikates....
03. maj
Za šta nam pomaže beli luk?Pomaže u neutralizaciji gastrointestinalnih poremećaja i mnogo pomaže u razvoju normalne crevne flore....
28. maj
Čaj od cimeta - za šta pomaže?Zbog toga ga dodajte u vaš dnevni režim ishrane i osim što pomaže u gubitku kilograma, osetićete i značajno povećavanje vašeg raspoloženja. Ponekad ekstremni dijetalni režimi dovode do napetosti i razdražljivosti....
02. april
Čaj od dunja - za šta pomaže?Dunja je prava vitaminska bomba, koja se pojavljuje u jesen. Korisno voće, koje dolazi iz jugoistočne Azije, i kod nas dobro uspeva, poznato je po tome što svi njegovi delovi - plod, seme, lišće, pa čak i dlačice ili mahovina...
06. januar
Voda iz Lurdesa u kulinarstvu - šta je i kako da je napravimo?Poznata voda iz Lurdesa je obična voda za koju se smatra da poseduje čudotvorna i lekovita svojstva. Ona izvire u Santuario De Lourdes u Francuskoj, kopleks religioznih zgrada sa nekoliko bazilika posvećenih kultu Djeve...
06. dec.
Šta je kafa sa maslacem i kako se priprema?Kafa sa maslacem je najjednostavnija i najtradicionalnija vrsta kafe, koja se kombinuje sa maslacem. Danas, posebno u razvijenim zemljama kao što su Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Kanada, naziv kafa sa maslacem...
07. maj
Pačja mast - kako i za šta da je koristimoSvi znamo o morisnim svojstvima ekološki čistih proizvoda. Jedan od nih je pačija mast.
Masnoća ovih domaćih ptica je veoma dragocena zbog vitamina, aminokiselina i mikroelemenata koje sadrži. Zasićene masti predstavljaju...
13. nov.