Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Šta je to branč?Šta je to branč?
09. okt.
Branč postaje sve popularniji preko vikenda u našoj zemlji. Odakle potiče ovaj naziv? Branč je kombinacija breakfast (doručak) i lunch (ručak), tj. doručko-ručak. Ova reč je pozajmljenica i njenom domovinom smatra...
Šta je to poširanje?Šta je to poširanje?
15. mart
Kulinarske emisije i blogovi su sve više popularniji. Već postoje i kanali posvećeni hrani i načinima spremanja hrane, a na internetu možete naći razne kulinarske recepte i savete - od kuvanja pasulja do pravljenja...
Kuskus od bisernog ječma sa dodacima (dijeta po Zoni)Kuskus od bisernog ječma sa dodacima (dijeta po Zoni)
26. okt.
Pred kraj probajte da li je slano i ukoliko je potrebno dodajte soli. Prillikom serviranja u tanjirić sa strane dodaje 2 komada šljiva....
Šta je to proteinska glad?Šta je to proteinska glad?
30. jul
Proteinska glad ili proteinska dijeta je teška tokom prvih četiri do šest dana (u zavisnosti od navika u ishrani onog koji je primenjuje), zato što dijeta uključuje gladovanje upravo tokom ovih dana....
Tiho mršavljenje – šta je to?Tiho mršavljenje – šta je to?
20. feb.
Tihom dijetom čeličite psihu i odupirete se očekivanju okoline. Ukoliko ste odlučili da probate, pred drugima se ponašajte kao da niste na dijeti. Ne oprerećujte najuži krug ljudi oko sebe nevoljama sa dijetom....
Anđeoska supa za ishranu nakon dijete sa pšenicomAnđeoska supa za ishranu nakon dijete sa pšenicom
09. mart
Recept za Anđeosku supu za ishranu nakon dijete sa pšenicom za čišćenje tela i duha, dao ga je Učitelj Petar Danov....
Ovu je 5 znakova da Keto dijeta nije za vas!Ovu je 5 znakova da Keto dijeta nije za vas!
31. okt.
/undefined /undefined /undefined b/undefined 5 znakova da keto dijeta nije za vas. Dijete nisu za svakoga....
E320 - šta je to u stvari?E320 - šta je to u stvari?
09. mart
Butil hidroksi anizol je naziv supstance iza skraćenice E320. Šta je to i da li treba da znamo nešto o tome? E320 pripada aditivima za hranu, koji se koriste u pripremi hrane. Primenjuje se u ulozi antioksidansa, što...
Ulje origana - šta je to i zašto je korisnoUlje origana - šta je to i zašto je korisno
16. nov.
Još pre 4000 godina, drevni iscelitelji u Kini, Grčkoj i Rimu koristili su biljku origano u medicinske svrhe. U grčkoj mitologiji se kaže da je origano stvorila boginja Afrodita da simbolizuje sreću. Biljka cveta lepim ljubičasto-ružičastim...
Šta je to noćno povrće i da li je opasno?Šta je to noćno povrće i da li je opasno?
22. maj
Ako slučajno naiđete na izraz "noćno povrće", nemojte misliti da je reč o nekom egzotičnom povrću, koje dolazi sa druge strane sveta. Ovaj naziv nosi povrće iz porodice krompira, koje ima oko 2000 vrsta. Većina njih se...
Šta je resveratol i za šta je koristan?Šta je resveratol i za šta je koristan?
25. dec.
Resveratol je prirodno jedinjenje koje se nalazi u ljuskama grožđa, ali pošto se iz ljuspi ovog voća može izvuči bas mala količina, izvlači se sintetički - hemijski i biotehnološki. Može se koristiti i kao dodatak...
Šta je Maća?Šta je Maća?
01. okt.
Maća je visokokvalitetni japanski fino mleveni zeleni čaj sa vekovnom istorijom. Potiče iz večne zelene biljke Camellia Sinensis. Istorija nam govori da se pojavio pre više od 800 godina kada jedan monah-budista unosi eleksir...
Šta je teroar?Šta je teroar?
22. nov.
U temama koj se tiču vina i proizvodnje vina često se govori o teroaru. Šta je teroar? Reč terroir bukvalno znači teren, ali ovaj pojam ne iscrpljuje njegov smisao. Za vino ovo je jedna koncepcija koja se sastoji od mnoštva...
Šta je solanin?Šta je solanin?
20. dec.
Većina vas malo zna da svakodnevno unosi toksin solanin konzumirajući svoju omiljenu hranu. Svi konzumiramo povrće, ono je ukorenjeno u našoj ishrani. Međutim, malo se govori o trovanju solaninom i kako pravilno skladištiti...
Šta je umami?Šta je umami?
03. maj
Dugi niz godina postojala su četiri prepoznata osnovna ukusa: slatko, kiselo, slano i gorko. Umami, ili peti ukus, je relativno nedavno otkriće. Zvanično definisan kao poseban ukus 1980-ih, umami je pravi delikates....
Leberkez - šta je to i kako se pravi?Leberkez - šta je to i kako se pravi?
05. jul
Ako ste i vi pravi gurman i obožavate da eksperimentišete isprobavajući nova i nova jela, onda svakako treba da probate i bavarski leberkez. Ovo je zapravo nemački delikates koji se pravi od mlevenog mesa u kalupu za kolač...
Paleo ili keto dijeta: koju da izaberemo?Paleo ili keto dijeta: koju da izaberemo?
02. sep.
Međutim, ovo je mesto gde se keto dijeta blago razlikuje od paleo dijete. Keto dijeta uklanja veći deo mahunarki zbog njihove visoke koncentracije ugljenih hidrata....
Zavisnost od čokolade - šta je to i kako da je prebrodimo?Zavisnost od čokolade - šta je to i kako da je prebrodimo?
30. avgust
Ako je potrebno, čovek može u potpunosti da izbaci čokoladu iz svoje dijete i da potraži alternativne užine sa nižim sadržajem šećera i masti ili kompetentnu profesionalnu pomoć....
Božićni voćni kolač DijetaBožićni voćni kolač Dijeta
24. okt.
Nakon što božićni voćni kolač Dijeta bude gotov, možete ga ukrasiti sastojcima po izboru....
Šta je godži bobica i za šta je korisnaŠta je godži bobica i za šta je korisna
25. april
Godži bobice su plodovi biljke Licium barbarum. Ona raste pre svega u Aziji i Jugoistočnoj Evropi. Tvrdi se da je ovo hrana dugovečnosti, lepote, zdravlja i mladosti. Sadržaj vitamina, minerala i aminokiselina u...
Šta je GHI maslac i za šta je koristan?Šta je GHI maslac i za šta je koristan?
03. sep.
Ako se prati keto dijeta ili paleo režim, može da se koristi kravlji maslac GHI u dijeti kao jedan od najpouzdanijih izvra zasićenih masti....
Akvafaba - šta je to i kako da ga koristimo?Akvafaba - šta je to i kako da ga koristimo?
04. dec.
Reč akvafaba je opšteprihvaćeni naziv za tečnost koju bacamo na početku pripreme pasulja ili drugih mahunarki kao što su leblebije. Akvafaba može da se koristi kao zamena za belance jajeta, zbog čega se još naziva i vegetarijansko...
Mizu Jokan - šta je to i kako se priprema?Mizu Jokan - šta je to i kako se priprema?
03. maj
Mizu Jokan je tradicionalni japanski desert. Jokan je opšti pojam koji se odnosi na ovaj želeu sličan desert napravljen od crvenog pasulja, agara i šećera. Crveni adzuki pasulj je u obliku tsubuan (glatka pasta od crvenog...
Šta je UHT mleko?Šta je UHT mleko?
14. mart
U velikom gradu nije tako lako pronaći prirodno sveže mleko. Kravlje mleko odmah nakon muže gotovo da nema štetnih mikroorganizama. Ali posle nekoliko sati, bakterije iz okoline ulaze unutra, pa konzumacija mleka u sirovom...
Šta je voćno povrće?Šta je voćno povrće?
11. nov.
U botanici se veruje da je definicija „povrće” krajnje netačna i da zapravo ne postoji. Postoje plodovi i jestivi delovi biljaka u kojima se akumuliraju rezervne hranljive materije. Međutim, ljudski um deli biljke na...