Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Šta da radimo sa listovima paškanataPoznate su koristi paškanata, kao i kulinarska primena korena, ali šta da radimo sa njegovim listovima? Da li treba da ih bacimo ili su možda jestivi i korisni?...
23. jul
Šta da radite sa vodom od kuvanog krompira?Mnogi ljudi znaju koliko je krompir koristan. Sa njim se mogu pripremiti razna i veoma ukusna jela, kod nas se ovaj proizvod nalazi praktično svaki dan na trpezi. Međutim, krompir se ne koristi samo u kulinarstvu, nego...
20. jun
Narasle kiflice sa ratlukomOstavite da narastu na toplom oko sat-dva i namažite ih umućenim žumancem.
Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne bude gotovo.
Pospite kiflice šećerom u prahu pre serviranja....
16. dec.
Specifičnosti kod spremanja sa lisnatim testomU suprotnom, tečnost će omekšati testo i ono se neće dobro ispeći.
Lisnato testo se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni....
05. mart
Šta da radite sa užeglom slaninom?Ako se, naravno, pravilno skladišti, usoljena slanina, koja se čuva u frižideru, može da izdrži i do 6 meseci bez problema i neće užegnuti, a može se koristiti umesto maslaca ili ulja za kuvanje u raznim jelima....
11. april
1
Pogledajte šta čaša paradajza radi sa vašim krvnim pritiskomSok od paradajza je popoularan napitak koji svako povezuje sa votkom, Međutim, on se može konzumirati i kao lek. Zvuči neverovatno, ali to je činjenica, dokazana naučnim eksperimentom. Sproveden od strane naučnika sa univerziteta...
20. mart
Šta kuvati sa bundevom?Kada su u pitanju načini konzumiranja bundeve, odmah pomislimo na priču Elin Pelina Pečena bundeva. Zaista, pečena bundeva je neverovatan kulinarski užitak, koji vole i mladi i stari.
U stvari, bundeva daje mnoge mogućnosti...
14. nov.
Šta kuvati sa graškom?Od neverovatnih testenina, do kremastih supa, slanih pirea i brzih salata - uključivanje graška u vaša kulinarska remek dela je zdrav dodatak jelima u bilo koje godišnje doba. Bilo da je svež, smrznut ili čak konzerviran...
15. jul
Šta pripremiti sa Buratom?Sir je jedan od najpopularnijih mlečnih proizvoda i verovatno ima više varijacija od bilo kog drugog sličnog proizvoda. Razni tradicionalni sirevi sa svojim specifičnostima i kulinarskim karakteristikama nalaze se širom sveta...
29. nov.
Narasle mekikeRastvorite kvasac i šećer u toplom svežem mleku, dodajte jaje, umućeni viljuškom i pomešano sa uljem, i promešajte. Sipajte tečnu smesu u suvu i mešajte koliko je moguće, nakon toga mesite testo rukama....
19. mart
Šta da radimo sa zamrznutim školjkama?Zamrznute školjke su veoma zahvalne za kulinarsku obradu. One mogu da se ostave i ufrižideru ili da se razmrznu na sobnoj temperaturi, i nakon toga da se pripremaju različita jela, predjela i salate.
Najvažnije pravilo...
18. jul
Šta da radimo sa preostalim žumancima?Sakoj domaćici se bar jednom desilo da joj ostanu žumanca nakon što je pripremila neki od omiljenih deserata deci. Kod dosta recepata se koriste samo belanca, kao kod pripreme puslica, naprimer.
U tim slučajevima,...
24. mart
Šta da radimo sa hladnim špagetama?Šta da radimo sa preostalim špagetama, a da ih ne bacamo?
Stare špagete mogu se čuvati u frižideru, a zatim se od njih može pripremiti neki obrok....
06. dec.
Šta da radimo sa zgrudvanim mlekom?Ponekad, koliko god da vodimo računa, prilikom kuvanja mleko se zgrudva. Tada prosto ne možemo da pripremimo to, što smo hteli da pripremimo sa njim, i treba da bacimo zgrudvano mleko, jer ničemu ne služi. Ili grešimo?...
03. april
Narasla pogača sa nadevom i slaninomZamesite glatko testo, odstavite ga da nadođe, nakon toga podelite na 5 delova i malo za male lopte.
Isecite topljeni sir i u svaki deo testa stavite po sredini i oblikujte loptu....
15. april
Šta da napravimo sa kinoomSa kinoom može da se napravi svašta - možete da napravite neki garnirung ili da je jedete umesto paste ujutru za doručak. Poreklo ove žitarice su Andi, a kod nas postaje sve popularnija poslednjih godina, posebno mnogo...
28. mart
Šta da skuvam sa paprikama?Tačno kao što možete da pomešate iseckane na kockice jabuke ili šumsko voće u palačinkama, paprike iseckane na kockice, pomešane sa drugim povrćem, će dati dodatnu slatkoću testu, tako što će istovremeno obezbediti hranljive...
27. avgust
Narasle milibrot kifliceDomaće kiflice se premazuju umućenim žumancima, pomešanim sa svežim mlekom i uljem po 1 supena kašika. Posipaju se šećerom. Peku se na 180°C.
Bon Apeti sa našim naraslim milibrot kiflicama!
Recept je autorski!...
31. mart
Koje namirnice nije dobro uzimati zajedno?Uvek posebno jedite voće, a preporučuje se da to radite na prazan stomak, a ne nakon obroka....
19. dec.
Šta da radite ukoliko vam je metabolizam sporMetabolizam je izuzetno važan proces u ljudskom telu, s obzirom na to da od njega direktno zavisi rad i brzina niza sistema. Tako su na primer naučnici danas dokazali da spor metabolizam može da dovede do problema sa sistemom...
26. feb.
Kako se čuva naraslo testo?Ovakvo testo je mekano i sa njim se lako radi.
Testo možete čuvati i u posudi. Odozgo ga pokrijte providnom folijom i ostavite ga na hladnom....
26. sep.
Mekike sa testom iz frižideraKesu odložite u frižider da prenoći, pa ujutru testo izvadite iz kese, ali nemojte da ga ponovo mešate. U tiganju zagrejte veću količinu ulja, pa rukama, koje ste prethodno namazali maslacem, uzimajte od testa....
07. feb.
1
Fokača sa testom za picuZamesimo testo za picu.
Pre nego što ga stavimo da se peče, stavljamo masline i čeri paradajz, isečen na polovine.
Posipamo fokaču origanom.
Fokača sa testom za picu se peče na 220 stepeni 20 minuta....
24. nov.
Kifle sa testom od majonezaUmesimo meko testo. Oblikujemo loptu.
Stavljamo ga u tepsiju. Prekrivamo ga krpom da naraste sat vremena. Radnu površinu pospemo brašnom i razvijemo u veliki krug pomoću oklagije....
02. maj
Pica sa mešanim testomOstavite pod poklopcem 20 minuta, nakon toga ga dobro promešajte sa ostalim sastojcima i ostavite opet da nadođe.
Od tog testa mogu da se ispeku dve pice prečnika 24-25 cm....
10. mart