Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Šta da radimo sa listovima paškanataŠta da radimo sa listovima paškanata
23. jul
Poznate su koristi paškanata, kao i kulinarska primena korena, ali šta da radimo sa njegovim listovima? Da li treba da ih bacimo ili su možda jestivi i korisni?...
Šta da radite sa vodom od kuvanog krompira?Šta da radite sa vodom od kuvanog krompira?
20. jun
Mnogi ljudi znaju koliko je krompir koristan. Sa njim se mogu pripremiti razna i veoma ukusna jela, kod nas se ovaj proizvod nalazi praktično svaki dan na trpezi. Međutim, krompir se ne koristi samo u kulinarstvu, nego...
Narasle kiflice sa ratlukomNarasle kiflice sa ratlukom
16. dec.
Ostavite da narastu na toplom oko sat-dva i namažite ih umućenim žumancem. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne bude gotovo. Pospite kiflice šećerom u prahu pre serviranja....
Specifičnosti kod spremanja sa lisnatim testomSpecifičnosti kod spremanja sa lisnatim testom
05. mart
U suprotnom, tečnost će omekšati testo i ono se neće dobro ispeći. Lisnato testo se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni....
Šta da radite sa užeglom slaninom?Šta da radite sa užeglom slaninom?
11. april
1
Ako se, naravno, pravilno skladišti, usoljena slanina, koja se čuva u frižideru, može da izdrži i do 6 meseci bez problema i neće užegnuti, a može se koristiti umesto maslaca ili ulja za kuvanje u raznim jelima....
Pogledajte šta čaša paradajza radi sa vašim krvnim pritiskomPogledajte šta čaša paradajza radi sa vašim krvnim pritiskom
20. mart
Sok od paradajza je popoularan napitak koji svako povezuje sa votkom, Međutim, on se može konzumirati i kao lek. Zvuči neverovatno, ali to je činjenica, dokazana naučnim eksperimentom. Sproveden od strane naučnika sa univerziteta...
Šta kuvati sa bundevom?Šta kuvati sa bundevom?
14. nov.
Kada su u pitanju načini konzumiranja bundeve, odmah pomislimo na priču Elin Pelina Pečena bundeva. Zaista, pečena bundeva je neverovatan kulinarski užitak, koji vole i mladi i stari. U stvari, bundeva daje mnoge mogućnosti...
Šta kuvati sa graškom?Šta kuvati sa graškom?
15. jul
Od neverovatnih testenina, do kremastih supa, slanih pirea i brzih salata - uključivanje graška u vaša kulinarska remek dela je zdrav dodatak jelima u bilo koje godišnje doba. Bilo da je svež, smrznut ili čak konzerviran...
Šta pripremiti sa Buratom?Šta pripremiti sa Buratom?
29. nov.
Sir je jedan od najpopularnijih mlečnih proizvoda i verovatno ima više varijacija od bilo kog drugog sličnog proizvoda. Razni tradicionalni sirevi sa svojim specifičnostima i kulinarskim karakteristikama nalaze se širom sveta...
Narasle mekikeNarasle mekike
19. mart
Rastvorite kvasac i šećer u toplom svežem mleku, dodajte jaje, umućeni viljuškom i pomešano sa uljem, i promešajte. Sipajte tečnu smesu u suvu i mešajte koliko je moguće, nakon toga mesite testo rukama....
Šta da radimo sa zamrznutim školjkama?Šta da radimo sa zamrznutim školjkama?
18. jul
Zamrznute školjke su veoma zahvalne za kulinarsku obradu. One mogu da se ostave i ufrižideru ili da se razmrznu na sobnoj temperaturi, i nakon toga da se pripremaju različita jela, predjela i salate. Najvažnije pravilo...
Šta da radimo sa preostalim žumancima?Šta da radimo sa preostalim žumancima?
24. mart
Sakoj domaćici se bar jednom desilo da joj ostanu žumanca nakon što je pripremila neki od omiljenih deserata deci. Kod dosta recepata se koriste samo belanca, kao kod pripreme puslica, naprimer. U tim slučajevima,...
Šta da radimo sa hladnim špagetama?Šta da radimo sa hladnim špagetama?
06. dec.
Šta da radimo sa preostalim špagetama, a da ih ne bacamo? Stare špagete mogu se čuvati u frižideru, a zatim se od njih može pripremiti neki obrok....
Šta da radimo sa zgrudvanim mlekom?Šta da radimo sa zgrudvanim mlekom?
03. april
Ponekad, koliko god da vodimo računa, prilikom kuvanja mleko se zgrudva. Tada prosto ne možemo da pripremimo to, što smo hteli da pripremimo sa njim, i treba da bacimo zgrudvano mleko, jer ničemu ne služi. Ili grešimo?...
Narasla pogača sa nadevom i slaninomNarasla pogača sa nadevom i slaninom
15. april
Zamesite glatko testo, odstavite ga da nadođe, nakon toga podelite na 5 delova i malo za male lopte. Isecite topljeni sir i u svaki deo testa stavite po sredini i oblikujte loptu....
Šta da napravimo sa kinoomŠta da napravimo sa kinoom
28. mart
Sa kinoom može da se napravi svašta - možete da napravite neki garnirung ili da je jedete umesto paste ujutru za doručak. Poreklo ove žitarice su Andi, a kod nas postaje sve popularnija poslednjih godina, posebno mnogo...
Šta da skuvam sa paprikama?Šta da skuvam sa paprikama?
27. avgust
Tačno kao što možete da pomešate iseckane na kockice jabuke ili šumsko voće u palačinkama, paprike iseckane na kockice, pomešane sa drugim povrćem, će dati dodatnu slatkoću testu, tako što će istovremeno obezbediti hranljive...
Narasle milibrot kifliceNarasle milibrot kiflice
31. mart
Domaće kiflice se premazuju umućenim žumancima, pomešanim sa svežim mlekom i uljem po 1 supena kašika. Posipaju se šećerom. Peku se na 180°C. Bon Apeti sa našim naraslim milibrot kiflicama! Recept je autorski!...
Koje namirnice nije dobro uzimati zajedno?Koje namirnice nije dobro uzimati zajedno?
19. dec.
Uvek posebno jedite voće, a preporučuje se da to radite na prazan stomak, a ne nakon obroka....
Šta da radite ukoliko vam je metabolizam sporŠta da radite ukoliko vam je metabolizam spor
26. feb.
Metabolizam je izuzetno važan proces u ljudskom telu, s obzirom na to da od njega direktno zavisi rad i brzina niza sistema. Tako su na primer naučnici danas dokazali da spor metabolizam može da dovede do problema sa sistemom...
Kako se čuva naraslo testo?Kako se čuva naraslo testo?
26. sep.
Ovakvo testo je mekano i sa njim se lako radi. Testo možete čuvati i u posudi. Odozgo ga pokrijte providnom folijom i ostavite ga na hladnom....
Mekike sa testom iz frižideraMekike sa testom iz frižidera
07. feb.
1
Kesu odložite u frižider da prenoći, pa ujutru testo izvadite iz kese, ali nemojte da ga ponovo mešate. U tiganju zagrejte veću količinu ulja, pa rukama, koje ste prethodno namazali maslacem, uzimajte od testa....
Fokača sa testom za picuFokača sa testom za picu
24. nov.
Zamesimo testo za picu. Pre nego što ga stavimo da se peče, stavljamo masline i čeri paradajz, isečen na polovine. Posipamo fokaču origanom. Fokača sa testom za picu se peče na 220 stepeni 20 minuta....
Kifle sa testom od majonezaKifle sa testom od majoneza
02. maj
Umesimo meko testo. Oblikujemo loptu. Stavljamo ga u tepsiju. Prekrivamo ga krpom da naraste sat vremena. Radnu površinu pospemo brašnom i razvijemo u veliki krug pomoću oklagije....
Pica sa mešanim testomPica sa mešanim testom
10. mart
Ostavite pod poklopcem 20 minuta, nakon toga ga dobro promešajte sa ostalim sastojcima i ostavite opet da nadođe. Od tog testa mogu da se ispeku dve pice prečnika 24-25 cm....