Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Šta znači toplo dimljeno?Toplo dimljeni prehrambeni proizvod (npr. toplo dimljena riba) je proizvod prerađen tehnologijom toplog (vrućeg) dimljenja....
21. okt.
Hladno kuvana turšijaOd navedenih količina dobije se 15-16 tegli od 800 g hladno kuvane turšije....
05. sep.
Šta koje E znači i koliko je opasnoU galeriji iznad ćete naći veliki broj aditiva i šta oni znače, po grupama.
Čitajte etikete i procenite da li neki aditiv može biti potencijalno opasnan po vaše zdravlje i naročito zdravlje vaše dece....
17. avgust
Hladno sušeno goveđe mesoOstavite ga da odstoji 7 dana na hladnom mestu, na temperaturi do 8 stepeni. Posle 7 dana izvadite teletinu i desalinizirajte je pod tekućom vodom 4 sata....
12. mart
Hladno predjelo sa tikvicamaHladan rolat odvijamo i oblilno namažemo kremastom smesom. Ređamo kapar u jednom delu i uvijamo.
Čuvamo u frižideru i serviramo rolat isečen na krugove, dobro ohlađen....
16. avgust
Šta znači sotiranjeSotiranje na francuskom znači skakati, zbog pokreta, koji se dobija dok se sotira. Sotiranje je tehnika pripreme hrane, kod koje se koristi mala količina masti, ali temperatura ringle treba da bude mnogo visoka....
25. mart
Šta znači toping?Često možete da čujete da se neki desert poslužuje sa ukusnim topingom od čokolade ili da će brokoli i krompir sa čedrom biti još neodoljiviji, ako se posluže sa topingom od pavlake. Ali, šta je to toping, kada se i gde...
05. januar
Hladno testo za uskršnji kolačAktivirajte kvasac tako što sipate 2 supene kašike šećera, lepo mešajte dok ne dobijete strukturu testa za palačinke, sipajte oko 100 ml mlakog mleka i oko 2 supene kašike brašna.
Ostavite da popuni posudu, nakon toga...
18. jun
Hladno predjelo ili prilog sa tikvicama/undefined Evo još jedne odlične ideje za predjelo od tikvica koje možete koristiti i kao prilog. Ovo može biti predjelo ili prilog. Veoma je ukusno i sveže.
Možete napraviti i veću količinu. Dao sam primernu verziju....
24. jul
Hladno predjelo sa tunjevinom i pavlakomHladno predjelo sa tunjevinom i pavlakom je gotovo....
25. januar
Šta znači suvo vino?Sigurno se mnogi od vas pitaju šta je to takozvano suvo vino. U ovom savetu ćete saznati sve što treba da znate o ovoj vrsti vina.
Suvo vino označava vino koje ne sadrži ostatak šećera. Kada vinari prave takvo vino,...
29. nov.
Šta znači ako štucamo?Međutim, šta znači ako štucamo i koji bi mogli biti razlozi za to, saznaćemo u narednim redovima. U suštini, prema popularnom verovanju, kada osoba štuca to znači da neko priča o njoj....
25. okt.
Šta znači pasterizovano mleko?Prodavnice su pune raznih vrsta mleka: u plastičnim i staklenim flašama, u mekim kesama, možete ga kupiti čak i na uličnim automatima. Neko mleko se čuva tri dana, neko nedelju, neko i deset, a dešava se da rok trajanja mleka...
22. okt.
Šta znači Al dente?Da li vam se desilo da vas u restoranu ili hotelu pitaju da li volite da vaša testenina bude Al dente, a da vi nemate pojma šta to tačno znači?...
03. feb.
Šta znači maslinovo ulje Pomače?Neki ljudi ga više vole jer ima veoma visoku tačku dimljena od 240 stepeni, što ga čini posebno pogodnim za prženje....
27. okt.
Šta to znači duga kafa?Lungo (od italijanskog - dugačko), je kafa, pripremljena uz pomoć aparata za espreso, a kod nas je zovu duga kafa ili produžena kafa. Vreme za pripremu produžene kafe zavisi od nekoliko elemenata i to:
- Vrste zrna kafe...
06. maj
Šta znači tornirano povrće i krompir?Sam naziv torniranje znači ovalno oblikovani po dužini, a njihova veličina je prihvaćena da bude otprilike 3 centimetra....
08. januar
Šta znači da se sos redukuje?Ali, šta znači da se redukuje jedan sos?
Zgušnjavanje tečnosti kroz isparavanje dela te iste tečnosti se naziva redukcija....
01. maj
Dimljena skušaOčistite glave i creva skuše. Razdvojite je malo i sa zadnje strane i dodajte morsku so unutra.
Stavite skušu u velike kese napunjene morskom solju i ostavite da odstoji 5-6 dana (ili više) u frižideru.
Skuša se zatim...
22. nov.
Dimljena slaninaDok je još topla, nakon dimljenja, utrljajte alevu papriku u nju. Gotova slanina se čuva na hladnom i provetrivom mestu....
04. mart
Šta da radimo sa hladnim špagetama?Špagete bez sosa možete pripremiti i kao zapečeno jelo, da ih stavite u supu od povrća, da od njih napravite hladnu salatu - na primer sa kiselim krastavčićima, pečurkama, malo majoneza, bibera i povrćem po izboru...
06. dec.
Dimljeno meso sa belim sosomDimljeno meso se seče na šnicle. Dodaje se. Neprestano se meše.
Dimljeno meso sa belim sosom se ostavlja da malo ključa nekoliko minutica na slabijoj vatri i raspoređuje se u porcije.
Navalite!...
22. april
Dimljeni svinjski jezikPrilikom hladnog dimljena tmperatura mora da bude 80 stepeni.
Ako koristimo veću temperaturu, možda će biti potrebno da dodamo maslac u jezik.
Svaki jezik okrećemo na svakih 30 minuta....
27. feb.
Marinirana dimljena šniclaIsečemo dimljeni vrat na šnicle debljine 1.5 cm i natrljamo sa obe strane čenom belog luka.
Pomešamo balsamiko sa soja sosom i namažemo šnicle sa obe strane....
04. jul
Domaće dimljene sardineNaše dimljene sardine se neće termički obrađivati - zato ih očistite što je moguće bolje. Najbolje bi bilo uz pomoć obične pincete. Sa njom izvadite koštice....
03. avgust