Torta sa musom od pavlake i želeom od trešanja

07/07/2018
"Nežan ubica dijeta, ovo je drugo ime ove neverovatno ukusne torte sa musom od pavlake i želeom od trešanja "
Priprema60 min.
Kuvanje15 min.
Ukupno75 min.
Porcije8
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano182
  • Pregledi tokom meseca6
  • Pregledi tokom sedmice2
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • za koru
  • jaja - 2 komada
  • šećer - 100 g
  • vanila - 1 komad
  • voda - 2 supene kašike, mlaka
  • brašno - 100 g
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • za mus
  • jogurt - 500 g (10 / mlečne masti) ili gusto kiselo mleko
  • kisela pavlaka - 600 g 20% mlečne masti
  • šećer u prahu - 140 g
  • vanila - 1 komad
  • želatin - 20 g
  • za žele
  • trešnje - 500 g, bez koštica /maline, jagode/višnje/
  • šećer - 100 g
  • vanila - 1 komad
  • želatin - 14 g
* merne jedinice

Način pripreme

Mikserom umutite jaja, šećer, vanilu i mlaku vodu, 4-5 minuta. Dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i mutite na najnižoj brzini miksera ili drvenom kašikom dok brašno ne upije smesu od jaja.

Sipajte smesu u kalup ili pleh, obložen papirom za pečenje, prečnika 26 cm, pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni, pecite 10-15 minuta ili proverite čačkalicom za zube. Pratite rernu. Gotovu koru okrenite zajedno sa kalupom na rešetku i izvadite kad se ohladi. Odvojite papir.

Želatin za mus potopite u 3-4 supene kašike vode. Jogurt i pavlaku kratko mutite na najnižoj brzini miksera, dovoljno je da dobjete homogenu smesu. Dodajte šećer i vanilu. Potopljen želatin rastopite na pari ili u mikrtalasnoj, pomešajte sa nekoliko kašika smese od jogurta, da se izjednače temperature i sipajte u smesu, neprestano mutite mikserom.

Koru stavite u obruč koji se podešava ili u kalup za pečenje sa postavljenom trakom od plastične folije, koja izlzi bar 5-6 cm iznad kalupa. Sipajte mus preko kore i stavite u frižider.

Za to vreme potopite želatin za žele. Trešnje 500 g /bez koštica/ sa šećerom i vanilom mutite u blenderu. Moožete dodati svež sok od limuna, da masa od trešanja ne potamni.

Potopljeni želatin rastopite na pari, poravnajte temperature sa nekoliko kašika pirea od trešanja i dodajte u ostale pasirane trešnje, mešajte dobro da bi želatin mogao da se rasporedi ravnomerno u smesi.

Žele od trešanja sipajte preko bele smese i uz pomoć supene kašike potapajte u dubinu i okrećite, uzimajte i okrećite da se boje pomešaju. Stavite u frižider dok se potpuno ne ohladi.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar