bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Teletina»Božanstveno marinirano goveđe meso sa korenjem

Božanstveno marinirano goveđe meso sa korenjem

Božanstveno marinirano goveđe meso sa korenjem
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 3
09/07/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema30 min.
Kuvanje300 min.
Ukupno330 min.
Porcije6
"Dnevni meni u raju - božanstveno marinirano goveđe meso sa korenjem"

Potrebni sastojci

  • teleća kolenica - 4 komada, oko 1.600 g
  • kosti - 1 kg
  • za začinjavanje mesa
  • košer so - 300 g
  • braon šećer - 100 g
  • karanfilić - 10 komada
  • biber - 1 supena kašika
  • bademi - 1 kašičica
  • slačica - 2 supene kašike, svetle semenke
  • lovorov list - 5 komada
  • cimet - 1 štapić
  • ren - 1 kašičica, suv
  • luk - 1 velika glavica
  • sirće od šerija - 1 supena kašika
  • beli luk - 1 čen, po želji
  • voda - 1.500 ml
  • za bujon
  • voda - 3 litre
  • mladi krompir - 1 kg
  • šargarepa - 5 komada
  • paškanat - 1 komad
  • šalot - 2 komada
  • biber - 5 zrna
  • lovorov list - 1 komad
  • celer - 1/4 glavice
  • pečurke - 15 komada, cele iz konzerve
  • celer - svež, za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Meso i kosti od govedine dobro operemo da ne bi kosti koje ostanu upale u jelo.

U posudu sa kipućom vodom stavljamo so i šećer. Ostale arome stavljamo u kesu, napravljenu od gaze i zavežemo. Stavljamo u vrelu marinadu da puste mirise i da je začine.

Vri 10-15 minuta, nakon toga ostavljemo da se ohladi potpuno. Dodajtemo luk, isečen na dva dela i sirće. U veliku šerpu stavljamo kesu u koju stavljamo kolenicu i sipamo marinadu.

Dobro zavežemo i ostavljamo meso u frižideru da se marinira 34-30 sati. Nakon što se začini, meso stavljamo u hladnu vodu na 30 minuta.

U šerpu od 5 litara stavljamo kosti i meso. Prelivamo hladnom vodom i stavljamo posudu na jaku vatru.

Voda vri 10-15 minuta, nakon toga smanjujemo temperaturu na umerenu. Pokpupimo penu koja se stvorila na površini. Stavljamo u bujon oljušteno i očišćeno korenje - paškanat, luk i šargarepu.

Još jednom pokupimo penu i dodajemo začine - biber i lovorov list. Jelo se krčka ispod poklopca na slaboj temepraturi oko 120 minuta.

Skidamo šerpu sa vatre i ostavljamo da se ohladi. Vadimo kosti i odvajamo meso od njih, koštanu srž pasiramo.

Prebacujemo u drugi, manji pleh. Šargarepu sečemo na kockice, dodajemo pečurke i oljušen mladi krompir.

Prelivamo sa 1.500 ml - 1.800 ml goveđeg bujona, dodajemo magičnu i cenjenu koštanu srž (baš zbog toga volim kolenicu, zato što pripremam i bujon od kostiju).

Preostali bujon procedimo i stavljamo u zamrzivač, da bude za kuvanje. Ako je potrebno začinomo solju, imamo u vidu da je meso prethodno posoljeno prilikom mariniranja.

Jelo se krčka na umernoj vatri još 1 sat. Krompir je kuvan, a meso se raspada, vreme je da ga serviramo i da uživamo u njegovom božanstvenom ukusu.

Posipamo sveže iseckanim celerom i serviramo dok je toplo. Serviramo u tanjirima deo mesa, krompir i povrće i deo začinjenog bujona.

Savet: Ovaj recept se priprema i od teleće plećke. Ja sam zamenila kolenicom. Ali ako koristite meso, začinite na isti način u marinadi i posle stavite u kesu za pečenje, napravljenu od aluminijumske folije.

Pečemo 2.40 minuta na 200 stepeni dok ne porumeni i dok korica ne postane hrskava. Neverovatna pečena teletina kao glavno jelo, za sendviče ili za punjeni hleb sa senfom za pinik. Po želji možete izrenadi reh i servirati pomešan sa sirćerom, kao prilog.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: