Božićna pogača

12/07/2018
"U najlepšem danu u godini prirpemite najukusniju pogaču i posvetite je zdravlju, sreći i mnogo sreće svima za trpezom "
Priprema20 min.
Kuvanje35 min.
Ukupno55 min.
Porcije5
  • Ukupno pregledano70
  • Pregledi tokom meseca6
  • Pregledi tokom desmice6
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg
  • kvasac - 14 g, suv
  • voda - 350 ml, mlaka
  • jaja - 1 komad
  • kiselo mleko - 3 supene kašike
  • soda - 1 kašičica
  • sirće - nekoliko kapljica
  • so
  • šećer - 1 kašičica
  • ulje - 6 supenih kašika
  • žumanca - 1 komad, za premazivanje
* merne jedinice

Način pripreme

Aktivirajte kvasac sa 1 kašičicom šećera, mlakom vodom i nekoliko kašika brašna. Promešajte i sačekajte da nadođe.

U veliku posudu sipajte deo brašna, dodajte so, jaje, kiselo mleko, ulje i sodu, pomešanu u sirćetu. Kad kvasac bude gotov dodajte i njega. Promešajte i počnite postepeno da dodajete preostalo brašno.

Svako brašno se različito integriše, zato stavljajte dok ne dobijete meko i elastično testo. Treba da bude mekano kao mesnati deo vašeg uha. Ostavite ga dok se ne udvostruči.

Nakon toga oblikujte pogaču u oblik ćurke. Prvo napravite telo, nakon toga batake, vrat i krila. Ostavite da odstoji 20 minuta, namažite žumancem i pecite na 180 stepeni.

Srećni praznici!slični recepti ovde

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar