Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Praznični Hleb»Božićna pogača u obliku ćurke

Božićna pogača u obliku ćurke

Evtini RetseptiEvtini Retsepti
Pomoćnik kuvara
972945433
Božićna pogača u obliku ćurke
Fotografije: Evtini Retsepti
1 / 3
12/07/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
5
"U najlepšem danu u godini prirpemite najukusniju pogaču i posvetite je zdravlju, sreći i mnogo sreće svima za trpezom"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg
  • kvasac - 14 g, suv
  • voda - 350 ml, mlaka
  • jaja - 1 komad
  • kiselo mleko - 3 supene kašike
  • soda - 1 kašičica
  • sirće - nekoliko kapljica
  • so
  • šećer - 1 kašičica
  • ulje - 6 supenih kašika
  • žumanca - 1 komad, za premazivanje
* merne jedinice

Način pripreme

Aktivirajte kvasac sa 1 kašičicom šećera, mlakom vodom i nekoliko kašika brašna. Promešajte i sačekajte da nadođe.

U veliku posudu sipajte deo brašna, dodajte so, jaje, kiselo mleko, ulje i sodu, pomešanu u sirćetu. Kad kvasac bude gotov dodajte i njega. Promešajte i počnite postepeno da dodajete preostalo brašno.

Svako brašno se različito integriše, zato stavljajte dok ne dobijete meko i elastično testo. Treba da bude mekano kao mesnati deo vašeg uha. Ostavite ga dok se ne udvostruči.

Nakon toga oblikujte pogaču u oblik ćurke. Prvo napravite telo, nakon toga batake, vrat i krila. Ostavite da odstoji 20 minuta, namažite žumancem i pecite na 180 stepeni.

Srećni praznici!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: