Orijentalna janija

17/07/2018
"Ukusna kao bajke iz 1001 noći - jedinstvena orijentalna janija "
Priprema30 min.
Kuvanje60 min.
Ukupno90 min.
Porcije6
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano599
  • Pregledi tokom meseca36
  • Pregledi tokom desmice2
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

* merne jedinice

Način pripreme

Prvo skuvamo pirinač u odnosu 1:2 u posoljenoj vodi sa prstohvatom muskantnog oraščića. Ostavljamo da se potpuno ohladi pirinač, možemo skuvati i prethodnog dana.

Pomešamo mleveno meso sa hladnim pirinčem i ostalim navedenim sastojcima u receptu. Ostavljamo u frižideru na 30 minuta da mleveno meso upije mirise. Oblikujemo velike lopte od začinjenog mlevenog mesa i poređamo u odgovarajući okrugao pleh.

Isečemo stari luk na polumesec, tikvicu i patlidžan na kockice, patlidžan treba da odstoji u posoljenoj vodi dok se ne odvoji gorak sok, paprike takođe sečemo na krupnije komade, mladi luk i mladi beli luk takođe.

U masti dinstamo stari luk do ne postane providan, izvadimo iz tiganja i u istoj masti pržimo osušeno preostalo povrće, pred kraj dodajemo mladi luk i mladi beli luk.

Dodajemo po 1 kašiku brašna, malo mlake vode i na kraju paradajz i belo vino.
Dinstamo dok alkohol ne ispari i vraćamo dinstani luk u janiju.

Uz pomoć kutlače sipamo od polugotove janije i rasporedimo oko ćuftica.

Odozgo isečemo začine i stavljamo u rernu na oko sat vremena. Po želji, nakon što ispečemo i kad se holadi ponovo posipamo svežim začinima.

Napomena: Ovo je potpuno moja improvizacija sa svežim povrćem iz bašte, dobila sam veoma ukusno jelo!slični recepti ovde

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar