bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Voće za zimu

Voće za zimu

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k1233k261
Voće za zimu
Fotografije: marcheva14
1 / 4
24/07/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Ukupno
20 min.
Porcije
10
"Gledajte na ovaj recept kao na lukav način da obezbedite sveže vitamine za zimske mesece"

Potrebni sastojci

  • trešnje - 3 kg, zrele, tvrde, tamne
  • višnje - 2 kg, marela
* merne jedinice

Način pripreme

Ne mogu da kažem da je ovo recept, ovo želim da podelim sa svim kuvarima koji su na ovom sajtu, da pokažem kako pripremam voće za zimu, najviše sitno voće, trešnje, maline, višnje, jagode, borovnice.

Prvo kupujem jagode, one najranije stižu, nakon toga trešnje, višnje, maline i borovnice. Količina je različita, podeliću ono što sam danas pripremila, a to je 3 kg trešanja i 2 kg višanja.

Očistim ih od drški, operem hladnom vodom i nakon toga čistim od koštica.

U prodavnicama prodaju male, ručne uređaje sa kojima možete očistite koštice, ali neti je to sporo i više volim jednu mašinu, koja je poluautomatska, za čišćenje koštica.

Istina je i da se na oba načina trešnja/višnja kida na dva dela, ali nemam vremena da ih vadim sa ukosnicom ili špenaglom, iako je to najbolje, da voće ostane celo.

Razume se, oni koji imaju više slobodnog vremena, mogu raditi tako, što je po meni sporo, ali sve je pitanje kako ko voli.

Gotovo voće, očišćeno stavljam u jedan veliki đevđir ili veliku cediljku da puste još malo soka, tako se neće lepiti za vreme zamrzavanje.

Nakon toga ih stavljam u najlon kesu, količina po izboru. Volim da bude po 1/2 kg, pišem i godinu kad sam ih pripremila.

To radim zato što mi nekad ostane voće od prethodne godine, a kad imam novu porciiju, trebalo bi prvo da iskoristim stare, iako je malo verovatno da ostanu neiskorišćene.

Ovo je dobar način za čuvanje svežeg voća, zato što iuvek tokom zime imam sveže voće, nezavisno što je zamrznuto. Mogu da ih koristim za pripremu brzog slatkog, za kompot, ili da ih stavim u lep desert kao svež nadev.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: