bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Drugi Deserti»Karamelizovane jabuke na štapiću

Karamelizovane jabuke na štapiću

Karamelizovane jabuke na štapiću
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 4
29/07/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema15 min.
Kuvanje10 min.
Ukupno25 min.
Porcije4
"Ovaj deset, ovaj najomiljeniji desert iz detinjstva"

Potrebni sastojci

  • jabuke - 4 komada
  • šećer - 240 g
  • voda - 100 ml
  • maslac - 10 g
  • sok od limuna - 3 - 4 kapljice
  • so - 1 prstohvat
  • crvena poslastičarska boja - dr. Oetker
* merne jedinice

Način pripreme

Ako su jabuke kupljene one sigurno imaju finu oblogu od voska, što će smetati karamelu da se zalepi, zato ih oljuštite i potopite na kratko u vodu i nakon toga osušite.

Na vatru stavite šećer sa vodom. Minut pre nego što provri stavite maslac, so i sok od limuna. Kuvajte na umerneoj vatri dok se karamel ne zgusne i ne dobije svetlu boju. Tad je trenutak da dodate boju, ako koristite, nekoliko kapljica.

Imajte u vidu da svetao karamel brzo postaje taman i ako ne radite brzo boja če se neutralizovati od braon boje karamele. Odmah treba da smanjite vatru da se to ne desi.

Brzo stavite jabuke na štapić i potopite u karamel smesu kružnim pokretima. Stavite na aluminijumsku foliju ili namazan papir za pečenje.

Druga varinata je da ih poređate na foliju i da prelivate kašikom. Karamela se brzo stvrdne zato je ugrevajte ako je potrebno.

Ostavite da se ohladi i stvrdne i jedite u roku od jednog dana.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: