Način pripreme
Očišćene i oprane iznutrice (osim džigerice) stavite u šerpu sa slanom vrelom vodom, pre nego što ponovo provru, sklonite penu koja se stvorila.
Ostavite da vru oko sat, 10 minuta pre nego što ih sklonite s vatre stavite i džigerice. Izvadite skuvane iznutrice i isecite na male kocke, poređajte ih na dno posude za pečenje, u kojoj ćete peći sarmicu.
U tiganj sipajte ulje, dodajte maslac da se zagreje, dodajte sutno isečen stari luk i zapržite na slaboj vatri oko 5-6 minuta.
Rasporedite ravnomerno zapržen luk preko iznutrica. Isecite sveža pera luka preko njih, dodajte dobro očišćen i opran pirinač.
Procedite bujon od iznutrica i sipajte ga u posudu za pečenje, količina dodatog bujona da bude jedan litar. Promešajte sarmicu, psoolite, ako je neophodno i pospite biberom i nanom.
Stavite posudu u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni, pecite dok pirinač ne bude gotov.
Servirajte sarmicu, tako što njom napunite posudicu i okrenete u tanjir, prelijte sosom frikase ili kiselim mlekom.