Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Divljač»Konjsko meso sa povrćem u vatrostalnoj činiji

Konjsko meso sa povrćem u vatrostalnoj činiji

Monika IvanovaMonika Ivanova
Šef kuhinje
139372k33
Konjsko meso sa povrćem u vatrostalnoj činiji
Fotografije: Monika Ivanova
1 / 6
05/12/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
180 min.
Ukupno
200 min.
Porcije
5
"Dok ne probate ovo jedinstveno ukusno konjsko meso, nemate pravo da komentarišete"

Potrebni sastojci

  • konjsko meso - 800 g
  • so - po ukusu
  • vino - 300 ml
  • krompir - 4 komada
  • šargarepa - 2 komada
  • luk - jedna glavica
  • ulje - 60 ml
  • za marinadu
  • balsamiko sirće - 1 šolja za kafu
  • maslinovo ulje - 1 šolja za kafu
  • majčina dušica
  • ruzmarin
  • kleka
  • muskantni orašćić
  • cimet
  • biber
  • aleva paprika
* merne jedinice

Način pripreme

Meso očistite od žilica i isecite na komade debljine oko 1 cm. Stavite ih u veliki pleh i pospite začinima (svim bez cimeta i muskantnog orašćića) i stavite po oko 1 kašičicu.

Cimet i muskantni oraščić imaju jači ukus tako da stavite po 1-2 prstohvata. Prelijte maslinovim uljem i sirćetom, sve lepo promešajte, pokrijte i ostavite u frižideru na 24 sata.

Drugog dana oljuštite i isecite krompir, luk i šargarepu. Na dno vatrostalne činije stavite malo masti i ređajte šargarepu. Posolite ih. Meso ocedite od marinade i pecite u malo ulja na tiganju po 1 minut sa svake strane.

Poređajte meso preko šargarepe. Iznad stavite krompir i ponovo posolite. Prelijte mašću u kojoj ste pekli meso i vino (možete koristite i belo i crveno po ukusu i želji). Zatvorite vatrostalnu i pecite sati po na 220 stepeni.

Za to vreme povrće je već gotovo, začinilo je meso, ali ono nije još dovoljno krto. Pažljivo izvadite luk i krompir na tanjir, okrenite konjsko meso, zatvorite vatrostalnu posudu i ponovo vratite u rernu.

Pecite tako još sat i po, na pola sata (može i manje) okrećite šnicle da bi upile ravnomerno sos sa obe strane.

Kad meso postane relativno krto sos se zgusnuo, vratite povrće, poklopte da bi se sačuvala toplota i mirisi do trenutka kad dođe vreme da ga servirate.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: