Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Gratin»Gratin od povrća sa bešamel sosom

Gratin od povrća sa bešamel sosom

Teodora MeshterovaTeodora Meshterova
Pomoćnik kuvara
5213200
Gratin od povrća sa bešamel sosom
Fotografije: Teodora Meshterova
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
8
"Aromatično, bez mesa i veoma sočno - gratin koji će vas naterati da uzmete viljušku i da odmah sednete za sto"

Potrebni sastojci

  • krompir - 1 kg
  • paprike - 1 kg
  • tikvice - 1 kg
  • luk - 6 glavica
  • kačkavalj - 400 g
  • bujon - 3 kocke, od povrća
  • Za bešamel
  • brašno - 200 g
  • sveže mleko - 1 litar
  • maslac - 150 g
* merne jedinice

Način pripreme

Krompir se opere, oljušti se i iseče se na šajbne. Luk se očisti od ljuspi i takođe se iseče na šajbne. Tikvice i paprike se takođa operu, paprikama se sklone semenke i seku se na šajbne.

Svo povrće se provuče na kratko kroz gril tiganj. U posudu se sipa mleko i ostavlja se da provri. Odvojeno se istopi maslac i u njemu se zaprži brašno.

Kada mleko provri brašno se dodaje u njega i meša se dok se ne dobije homogena smesa. Povrće se ujedini, promeša se dobro, dodaju se kocke bujona, deo kačkavalja i polovina bešamela.

Sve se pomeša dobro i sipa se u posudu za pečenje. Doliva se ostatak sosa, posipa se kačkavalj i peče se u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne bude gotovo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: