Novogodišnja baklava sa grizom i orasima

Novogodišnja baklava sa grizom i orasima
Fotografije: Petya
20/01/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema30 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno70 min.
Porcije16
"Praznik je potpun kada se na stolu nalazi sočna novogodišnja baklava"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 10 listova
  • maslac - 250 g (margarin)
  • za nadev
  • sveže mleko - 3 šolje
  • griz - 1 šolja
  • orasi - 1 šolja, mleveni
  • kora od limuna - izrendana kora od pola limuna (može i bez nje)
  • za sirup
  • voda - 3 šolje
  • šećer - 3 šolje
  • cimet - malo
  • sok od limuna - 1/2 limuna
* merne jedinice

Način pripreme

Jednu po jednu koru namažite rastopljenim maslacem, poređajte jednu na drugu.

Secite na kockice, stavite po jednu kašiku od nadeva i zatvorite, presavijte na trougao.

Nadev pripremite tako što u ugrejano mleko stavite griz i mešajte neprestano dok se ne stvore prvi balončići. Skinite sa vatre i dodajte mlevene orahe i izrendanu koru od limuna.

Ovako pripremljenu baklavu poređajte u namazan pleh. Pecite na 180 stepeni dok ne porumeni.

Za to vreme skuvajte sirup od navedenih sastojaka. Pre nego što skinete sa vatre dodajte sok od limuna.

Haldnim sirupom prelijte hladnu baklavu - ne treba da budu ni vrele, ni hladne.

Baklavu ostavite da odstoji jednu noć da upije sirup.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: