Način pripreme
Voće operemo, osušimo, kajsije i nektarine odvojimo od košticei secite na male komade. Ako nisu prezlele, ne ljuštimo ih. Stavljamo u posudu na dno koje se ne lepi, posipamo šećerom, stavljamo i uključujemo ringlu na umerenu temperaturu, kod mene od 6 stepeni na 4 stepenu.
Pre nego što provri, uspećemo da oljuštimo krušku, zato što će inače potamneti, i odmah je dodajte u drugo voće.
Strljivo skijate penu u početno da bi slatko bilo bistro, mešajte dok se šećer ne rastopi, a posle s vremena na vreme.
Nakon oko 60 minuta slatko je gotovo, ali vreme pripreme zavisi koja je jačina struje u trenutku, ali i od veličine ringle i posude u kojoj pripremate slatko. Količine nije mnogo zato gledajte da ne kuvate.
Treba da dobijete boju ćilibara, a kapljica sirupa da se ne razliva. Imajte u vidu da kad se ohladi zgusnuće se.
Ali čim procenite da je gotovo dodajte limunsku kislinu i promešajte pažljivu da se kristali rastope.
Sipajte toplo, zatvorite tegle i okrenite naopako da se stvori vakum. Ja sam dobila dve tegle od po 350 g i 2 tegle od po 250 g.
Čim se slatko ohladi, iznesite tegne na hladno mesto. Nije potrebno dodatko da ih kuvate.
Ovo slatko u sebi ima mirise leta!
Prijatno!