Štolen sa suvim kvascem
Щолен със суха мая
bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Štolen»Štolen sa suvim kvascem

Štolen sa suvim kvascem

NadyaNadya
Početnik
9127
Štolen sa suvim kvascem
Fotografije: Nadya
09/04/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
20
"Po mišljenju Nemaca je božićni kolač, a mi nismo Nemci, pa ćemo ga jesti tokom cele godine"

Potrebni sastojci

  • slatka pavlaka - 200 g
  • brašno - 450 g
  • suvi kvasac - 1 kesica
  • šećer - 80 g
  • kore od limuna - 30 g
  • so - 1 prstohvat
  • sitan sir - 125 g
  • jaja - 1 komad
  • suvo grožđe - 150 g
  • suve šljive - 200 g
  • brusnice - 100 g, suve
  • bademi - 60 g, izmrvljeni
  • džem od kajsija - 2 supene kašike
  • šećer u prahu - 1 kašičice
  • maslac - 50 g
  • limun - 1 kesica, šećer sa mirisom
* merne jedinice

Način pripreme

Ugrejte pavlaku u maloj posudi, ne treba da provri.

Pomešajte brašno sa kvascem u posudi. Dodajte ugrejanu pavlaku, šećer, šećer sa limunom, sitan sir, jaje i promešajte smesu mikserom (žicama za testo), kratko, tj. na niskoj brzini, nakon toga na visokoj oko 5 minuta dok ne dobijete glatko testo.

Pokrijte ga čistom vlažnom krpom i ostavite na toplom da nadođe dok se ne udvostruči. Pospite testo brašnom i premesire na brašno posutoj radnoj površini, dodajte prethodno pomešano suvo voće i bademe sa džemom u testu.

Rastopite masalc. Oblikujte testo u pravougaonik i namažite polovinom rastopljenog maslaca. Podelite testo na dva dela da dobijete dva pravougaonika i upletite.

Namažite kalup za pečenje i obložite papirom. Stavite testo u njega i ostavite ponovo na toplom da još jedno nadođe. Pecite na donjem delu u prethodno ugrejanoj rerni oko 50 minuta na 180 stepeni.

Nakon što ispečete izvadite štolen zajedno sa papirom za pečenje na metalnu rešetku i ostavite da se ohladi 10 minuta. Dok je još toplo, namažite preostalim maslacem i pospite prethodno pomešanim šećerom u prahu sa šećerom sa mirisom limuna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: