Španski božićni keksići sa maslacem i prepečenim brašnom (Polvorones)
bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni Kolači»Keksići sa Maslacem»Španski božićni keksići sa maslacem i prepečenim brašnom (Polvorones)

Španski božićni keksići sa maslacem i prepečenim brašnom (Polvorones)

Španski božićni keksići sa maslacem i prepečenim brašnom (Polvorones)
Fotografije: Jordanka Kovacheva
2 / 7
31/05/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema20 min.
Kuvanje35 min.
Ukupno55 min.
Porcije20
"Trpeza za Božić je najbolje da bude internacionalna, zato što ukusni kolači sa sivh strana vrede da ih probate"

Potrebni sastojci

  • brašno - 375 g
  • šećer - 150 g
  • svinjska mast - 180 g, na sobnoj temperaturi
  • limun - 2 komada, mali/srednji (kora)
  • cimet - 1 prstohvat
  • karanfilić - 1 prstohvat, mleveni
  • šećer u prahu - za posipanje, po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Tradicionalni koledni keksići sa maslcem Polvorones se nalaze na svakoj španskoj trpezi za vreme božićnih i novogodišnjih praznika.

Ime potiče od Polvo što znači prah i to pokazuje njihovu izuzetno finu i bukvalno praškastu konzistenciju, koja se prilikom konzumiranja topi u ustima i pretvara u fine čestice koje daju zadovoljstvo nepcetu.

Serviraju se nakon završetka prazničnog ručka ili večere, zajedno sa Kavom (špansko penušavo vino), sajderom ili slatkim likerom.

Pripremamo lako u nekoliko prostih koraka:

1. Prosevamo brašno u široku pleh i ravnomerno rasporedimo po dnu. Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni bez ventilatora 9-10 minuta. Treba da pazimo da ne bi potamnelo i da se ne prepeče previše, pošto je svaka rerna različita.

2. Kad brašno dobije braonkastu boju, ostavljamo potpuno da se ohladi. Ako ostavite na jednu noć još bolje.

3. Šećer i koru od limuna (samo žuti deo) sameljemo zajedno u blenderu da dobijemo fin šećer od limuna.

4. U posudi pomešamo brašno, mekanu mast, šećer i cimet i karanfilić. Postepeno zamesimo testo. Meko je, ali to ne treba da vas plaši.

5. Napravite lopstu od testa i razvucite između dva lista papira za pečenje. Treba da bude debljine oko 1.5 cm.

6. Isecite okrugle kolače, uzmite ih spatulom i prebacite u pleh. Isečke od testa sakupite i koristite ponovo da namažte celo testo.

7. Pecite u ugrejanoj rerni na 200 stepeni 14-15 minuta.

8. Nakon što izvadite Polvorone, nemojte ih pipati zato što će se lako raspasti. Ostavite ih 15-20 minuta minimum. Nakon što se keksići malo ohlade možete ih posuti šećerom u prahu i servirati.

9. Treba da ih čuvate u dobro zatvorenoj posudi.

Neka vam je slatko i srećni praznici!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: