Slatka i hrskava pogača sa maslacem

20/06/2019
"Dodajte od srca i malo šarene soli - šta čoveku više treba "
Priprema25 min.
Kuvanje50 min.
Ukupno75 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano107
  • Pregledi tokom meseca5
  • Pregledi tokom sedmice2
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 200 ml
  • jaja - 2 jedno žumance za premazivanje
  • kiselo mleko - 2 supene kašike
  • ulje - 2 supene kašike
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • kvasac - 7 g, suv
  • brašno - 550 g
  • maslac - za premazivanje, može i mast
  • susam - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu miksera stavljamo mlako mleko, šećer i kvasac. Sačekamo 2-3 minuta da se kvasac aktivira.

Dodajemo jaja, ulje, kiselo mleko i so. Postepeno dodajte brašno i mesimo dok se testo ne odvoji od ivica posude. Ostavljamo da odstoji 20 minuta.

Podelimo testo na 4 dela i pravimo lopte. Svaku razvučemo u krug i namažemo maslacem, uljem ili mašću, stavljamo krugove jedan na drugi, poslednji ne mažemo.

Stavljamo u centar čašu. Prečnik je po želji. Sečemo testo na 8 približno jednakih delova. Svaki uvijemo dva puta.

Oblikovanu pogaču ostavljamo da nadođe dok se ne udvsotruči.

Namažemo žumancem, pomešanim sa 2-3 supene kašike svežeg mleka.

Posipamo susamom. Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne dobije zlatnu boju.

b>Izvor: Stela Dojčinova sa Kulinarske mreže.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar