Mediteranski pirinač u tiganju

Катарина КнежевићКатарина КнежевићPočetnik
25/06/2019
"Evo ga jedan od glavnih razloga da budemo zaljubljeni u mediteransku kuhinju "
Priprema15 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno55 min.
Porcije4
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano190
  • Pregledi tokom meseca19
  • Pregledi tokom sedmice6
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • pirinač - 350 g, bomba
  • školjke - 400 g, crne + 100 g bele, pesačne
  • škampi - 150 g, neoljušteni
  • norveški jastog - 2 komada, velika
  • lignje - 200 g, prstenovi
  • luk - 160 g
  • beli luk - 2 - 3 čena
  • paradajz - 400 g, svež ili iz konzerve
  • riblji bujon - 1 kockica
  • paprike - 200 g (zelene i crvene)
  • šafran - 1 kašičica, u prahu
  • so - 1 i 1/2 supena kašika ili po ukusu
  • limun - 1 komad
  • maslinovo ulje - 60 ml
  • šećer - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

1.Iseckajte luk i beli luk i propržite u maslinovom ulju dok ne omekša. Koristite veliki tiganj prečnika 30 cm. Dodajte paprike, isečene na kockice i prstene lignje. Kuvajte 10 minuta na umerenoj vatri, periodično mešajte.

2. Dodajte paradajz - iseckan ili izgnječen, zajedno sa solju, šećerom, šafranom i mrvljenom kockicom koncentrisanog bujona. Kuvajte još 10 minuta.

3. Sipajte vodu - 1 deo pirinča - 2.5 dela vode (pogledajte uputstvo na pakovanju i radite kako piše da biste bili sigurni, svaka marka ima različitu količinu vode).

4. Dodajte norveške jastoge i kuvajte 16-17 minuta, stavite škampe i bele školjke 4-5 minuta pre nego što skinete sa vatre.

5. Stavite crne školjke u posudu sa poklopcem i ostavite na jakoj vatri oko 4-5 minuta, tresite posudu dok se ne otvore.

Veći deo odvojite od ljuštite i stavite u tiganj u pirinač.

6. Preostale školjke sa ljušturama poređajte na pirinač zajedno sa limunom, isečenim na četvrtine. Servirajte odmah.

Prijatno!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar