Način pripreme
Želim da napišem kako se priprema Pišmanije kod kuće - veoma komplikovan i težak posao, ali misao da ga pripremam kod kuće i da bude kao iz prodavnice, mi daje snagu.
Tipično je da se priprema zimi na ledu, ali ove zime znate da nije bili mnogo leda - ja sam prirpemala na ledu na terasi, a i trebaće vam jedan pomoćnik da vuče, ne može sa jednim čovekom.
Sada da pređemo na recept za domaće Pišmanije. Prvo uzimamo jednu šerpu, stavljamo brašno unutra i počinjemo da pržimo dok ne izvetri miris brašna - vreme kod svakog je različito, vi ćete proceniti, treba da zamiriše na pečeno brašno i da dobije žućkastu boju.
Posle čekamo da se brašno ohladi i počinjemo sa sirupom - stavljamo u jednu šerpu vodu i šećer i počinjemo da mešamo, nakon što se rastopi šećer i počne da vri, stavljamo sok od limuna i čekamo da se zgusne - oko 15 minuta je dovoljno.
Nakon toga uzimamo led i stavljamo u jedan pleh. Odozgo stavljamo manji pleh, namažemo ga maslacem i sipamo sirup unutra i mešamo - to treba da se radi kada je hladno vreme, ponovo napominjem.
Mešajući sirup se zgušćuje i postaje tvrd, pazite sa rukama, biće mnogo toplo, kad se ohladi tako da možete da uzmete u ruke, pravite jednu tvrdu loptu koja se teško razvlači. Uzmite brašno, stavite u jedan pleh i loptu koju ste napravili, napravite okrugao oblik sa šupalj u sredini i stavite unutra u brašno da biste oboje mogli da razvlačite.
Polako, ali hrabro pravite osmicu i ono ponovo postaje okruglo - i kako vučete tako se smenjuje dok ne upije brašno - teško je, ali vredi.
Za preme procesa pripreme pišmanija treba da budete brzi da se šećer ne bi rastopio, posle kidajte na komade uz pomoć jedne šolje za kafu i stavite na tanjir.
Komentari