bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Domaće Sirće»Pravo domaće jabukovo sirće

Pravo domaće jabukovo sirće

Albena AsenovaAlbena Asenova
Početnik
410262k96
Pravo domaće jabukovo sirće
Fotografije: Albena Asenova
1 / 3
29/07/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
"Oslonite se na domaće - pogledajte kako se priprema pravo domaće jabukovo sirće"

Potrebni sastojci

  • jabuke - 4 kg, slatke
  • šećer - 200 g
* merne jedinice

Način pripreme

Priprema domaćeg jabukovog sirćeta uopšte nije teška. Potrebne su samo dobro uzrele, slatke jabuke i šećer ili med. Jabuke operemo, isečemo na četvrtine ili na ne mnogo velike komade, odvajamo samo drške, a unutrašnjost sa semenkama ostavljamo.

Isečene jabuke stavljamo u veliku staklenu posudu, teglu od tri litre na primer. Ne treba da se pune do vrha, nego da bude dva prsta do otvora. Šećer rastvorimo u toploj vodi i nakon što se rastvori u vodu prelivamo jabuke.

Nivo tečnosti treba da bude van voća. Uz pomoć drvene kašike sve promešamo. Nakon toga posudu ili teglu pokirvamo gazom koju vežemo užetom ili gumirom.

Tako pokrivene jabuke sa sirćetom stoje 10 dana. Tih deset dana je potrebno da se meša drvenom kašikom bar dva puta dnevno. To je period fementacije i razređuju se miris.

Nakon 10 dana tečnost procedimo kroz gazu i prebacujemo u čiste, staklene posude, ponovo ih pokrivamo gazom zato što fermentacija još nije gotova.

Skoro gotovo jabukovo sirće ostavljamo tako još 6 nedelja da sazru. Odozgo se pojavljuje tanak, sluzast sloj. To je gljivica sirćeta. Na kraju sirće procedimo i rasporedimo u staklene tegle u kojem ćemo ih čuvati. Nemojte bacati gljivicu. Ona se može koristit prilikom sledeće prirpeme jabukovog sirćeta.

Sa gotovom gljivom proces se značajno ubrzava. Druga važna stvar je da je jabukovo sirće još mutno. Vremenom se izbistri, a na dnu flaše se pojavljuje talog. Flaše čuvamo na tamnom i hladnom mestu, u špajzu na primer.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: