Pamuk pogača za početnike

Toni AleksovToni Aleksov
Džedaj
3k
473
373
Pamuk pogača za početnike
Fotografije: Mariana Petrova Ivanova
09/08/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema60 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno90 min.
Porcije7
"Niko, apsolutno niko, neće da vam poveruje da vam je ovo prva pamuk pogača, ako iskoristite ovaj recept"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 200 ml
  • kiselo mleko - 2 kašike
  • jaja - 2 komada (jedno žumance je za premazivanje)
  • ulje - 2 kašike
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • kvasac - 7 g, suvi
  • brašno - 550 - 600 g
  • maslac - 1/2 pakovanja
* merne jedinice

Način pripreme

Zagrejte lagano sveže mleko i u njega stavite suvi kvasac i šećer. Sačekajte nekoliko minuta da se kvasac aktivira.

U posudu stavite jaja, ulje, kiselo mleko, sveže mleko sa kvascem i so. Dodajte po malo brašna i umesite meko testo.

Umotajte posudu sa testom u krpu i ostavite na toplom mestu da naraste i da utrostruči zapreminu.

Podelite gotovo testo na 4 jednaka dela. Svaku loptu testa razvucite u okruglu koru, premažite je obilno maslacem, a poslednju nemojte da premazujete.

Kore postavite jednu preko druge. U centar kora stavite malu posudicu ili čašu. Od ivice posude do kraja isecite kore na 8 delova.

Svaki deo uvrtite po 2 puta. Sklonite posudu i ostavite testo da ponovo naraste, dok ne udvostruči zapreminu.

Premažite pamuk pogaču žumancem, koji ste ostavili i kome ste dodali 1 kašiku ulja i 1 kašiku svežeg mleka.

Stavite pamuk pogaču za početnike u hladnu rernu i uključite je na 180 stepeni.

Pecite dok pogača ne bude gotova.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: