bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Klasična baklava za Božić

Klasična baklava za Božić

Klasična baklava za Božić
Fotografije: Jordanka Kovacheva
1 / 9
07/12/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema25 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno65 min.
Porcije9
"Dočekajte jedan od najsvetlijih porodičnih praznika sa tradicionalnom baklavom na trpezi, neka vam život bude toliko sladak"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 250 g fine (oko 10 komada)
  • maslac - 200 g
  • orasi - 200 g
  • sirup
  • šećer - 330 g
  • voda - 450 ml
  • vanilin šećer - 5 - 6 g
  • sok od limuna - 2 - 3 kapljice, sveže isceđen
  • kora od limuna - 1 - 2 debele trakice
* merne jedinice

Način pripreme

1. Orahe sameljemo ili sitno iseckamo. Po želji možemo kombinovati sa pistaćima 50/50.

2. Kore sečemo u zavisnosti od veličine pleha, a isečke takođe sačuvamo. Kod mene je to pleh kockasti prečnika 25/25 cm.

3. Pleh mažemo rastopljenim maslacem i stavljamo kore i isečke, tako da se slože u plehu, svaku obilno namažmo maslacem, a na dve stavljamo orahe.

Poslednja tri sloja kora mažemo maslacem.

4. Baklavu sečemo na trouglove ili romboide i u procepe sipamo još maslaca ako je ostalo.

5. Pečemo u ugrejanoj rerni na 160 stepeni dok ne dobiju lepu zlatnu boju. Da se malo osuši, ponekad smanjum do 145 stepeni i pečem još malo, to mi štedi posle toga proces sušenja 2-3 dana.

6. Pečenu baklavu ostavljamo da se lepo ohladi bar 3-4 sata. Ne porkivamo, nego ostavljamo da se ne omekša. Ako se pekla na jakoj vatri ostavljamo jedan dan da se lepo ohladi.

7. Sirup pripremamo tako što kuvamo šećer sa vodom i korom od limuna oko 8-10 minuta na jakoj vatri. Dodajemo sok od limuna, vanilin šećer i koru skidamo.

8. Hladnu božićnu baklavu prelivamo ravnomerno toplim sirupom i ostavljamo na jednu noć u frižideru da se lepo natopi, nakon što se ohladi stavljamo u frižider.

Kod kuće tako volimo - veoma sočnu, dobro natopljenu i u isto vreme hrskavu baklavu za Božić.

Srećni praznici i neka vam je slatko!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: