Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Zečetina»Dinstani zec»Dinstani zec u đuvečari

Dinstani zec u đuvečari

Sonya SimeonovaSonya Simeonova
Pomoćnik kuvara
29698
Dinstani zec u đuvečari
Fotografije: Sonya Simeonova
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
180 min.
Porcije
6
"Otkrićete put do kuhinje prateći miris, ništa vam drugo ne treba - dosta brzo ćete se naći ispred dinstanog zeca u đuvečari"

Potrebni sastojci

  • zec - 1
  • beli luk - 6 - 7 čenova
  • šargarepa - 4 komada
  • taro - 2 - 3 struka , svež
  • luk - 2 glavice
  • bugarski luk - 1 kašičica
  • piskavica - 1 kašičica, mleveni
  • piment - 3 - 4 zrna
  • majčina dušica - 1 struk, limunska
  • ruzmarin - 1 struk, svež
  • ulje - 3 - 4 supene kašike
  • belo vino - 1 šolja
  • so - 1 supena kašika
  • jabukovo sirće - 1/2 šolje
* merne jedinice

Način pripreme

Zeca operemo, stavljamo u duboku šerpu i prelivamo jednakim delovima sirćeta i vode. Ostavljamo na hladnom bar 1 sat, vadimo, operemo tekućom vodom i dobro osušimo.

Na dno ovalne đuvečare poređamo polovinu povrća - luk, isečen na kriške, šargarepu - na debele krugove i čenove belog luka - na dva dela.

U široki tiganj, da može da stane ceo zec sipamo ulje. Stavljamo zeca i pržimo lepo sa svih strana.

Vadimo, posolimo i stavljamo u đuveč na povrće.

U tiganj, u kojem se pržio sec sipamo belo vino, dodajemo bugarski luk, piskavicu i piment. Kad tečnost provri, sa njom prelivamo zeca, dodajemo drugu polovinu povrća - ponovo tako isečeno, ruzmarin, majčinu dušicu i taro i dodajemo 1 šolju vode.

Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko sat i po, za to vreme nekoliko puta skidamo poklopac i prelivamo zeca tečnošću.

Proveravamo da li je gotovo, ako je potrebno pečemo dok ne bude gotovo.

Na kraju pečenja skidamo poklopca da porumeni odozgo dinstani zec.

Zeca sa povrćem iz đuvečare vadimo na odgovajući tanjir, a sos u đuvečari se malo zgusne sa skrobom, posle toga prelivamo jelo odozgo.

Prijatno sa ovim dinstanim zecom u đuvečari!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: