bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Svinjetina»Slani Rolat»Pečena svinjetina za Novu godinu

Pečena svinjetina za Novu godinu

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
13k
2k
1k
Pečena svinjetina za Novu godinu
Fotografije: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 3
08/01/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema30 min.
Kuvanje120 min.
Ukupno150 min.
Porcije8
"Ne možemo da dozvolimo da provedemo novogodišnju noć bez pečene svinjetine na trpezi"

Potrebni sastojci

* merne jedinice

Način pripreme

Prvo napravite testo. U posudu stavite prosejano brašno dodajte maslinovo ulje, so i sipajte u toploj vodi rastvorene šećer i kvasac.

Zamesite meko testo. Napravite ga u loptu, namažite maslinovim uljem, pokrijte posudu parčetom najlona i krpom. Ostavite na toplom dok ne udvostruči svoj obim.

Dok se to ne desi spremite meso. Isecite na veoma sitne iglice ruzmarin, peršun i čenove belog luka.

Namažite meso veoma dobro solju i maslinovim uljem. Natrljajte ga zelenim začinima. Skoro ga skroz prekrijte.

U velikoj šerpi zagrejte maslinovo ulje sa jednim čenom belog luka jedan minut.

Izvadite čen i stavite meso. Zapržite ga po 3-4 minuta sa svake strane. Prelijte meso vinom. Sačekajte nekoliko minuta da ispari alkohol i sipajte bujon od povrća.

Pokrijte posudu i kuvajte na umerenoj vatri 20 minuta. Izvadite svinjetinu, ohladite je.

Razvijte testo na nabrašnjenoj površini. Od kraja isecite kalupima zvezdice za ukras. Pokrijte meso tankim kriškama krudo pršute. Stavite meso u sredinu.

Uvijte ga dobro sa svih strana. Poređajte zvezdice po testu. namažite žumancem umućenim sa svežim mlekom. Pospite susamom.

Stavite posudu za pečenje u nezagrejanu rernu, uključite na 160 stepeni i ispecite dok testone dobije prijatnu preplanulost ili oko sat i po vašu pečenu svinjetinu.

Sačekajte 15 minuta, pre nego što isečete vašu pečenu svinjetinu za Novu godinu!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: