Saher torta na moj način

VecaVeca
Šef kuhinje
7123982k3329
Saher torta na moj način
Fotografije: Veca
11 / 12
02/01/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
20
"Ako smo se toliko trudili da je napravimo, greota je da pojedemo samo jedno parče"

Potrebni sastojci

  • Za koru
  • maslac - 140 g
  • šećer u prahu - 110 g
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • jaja - 6 komada
  • čokolada za kuvanje - 130 g
  • šećer - 110 g
  • brašno - 140 g
  • Za premazivanje
  • marmelada od kajsije - po potrebi (oko 200 g)
  • Za glazuru
  • slatka pavlaka - 75 ml
  • maslac - 20 g
  • čokolada za kuvanje - 100 g
  • šećer - 50 g
  • voda - 50 ml
  • kisela pavlaka - 1 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Priprema kore: Mikserom umutiti omekšali maslac sa šećerom u prahu i vanilin šeçerom. Dodati jedno po jedno žumance i sve dobro umutiti. Čokoladu za kuvanje rastopiti i dodati u smesu sa žumancima.

Zasebno, mikserom umutiti belanca, dodati šećer i mutiti dok se šećer ne rastopi i ne sjedini sa belancima. U smesu od čokolade naizmenično dodavati smesu od belanaca i šećera i brašno.

Promešati ručnom žicom za mućenje kako bi se svi sastojci sjedinili. Smesu izručiti u uljem podmazan i brašnom posut kalup (prečnika 24 cm).

Peći 60 minuta na 160 stepeni(stim da prvih deset minuta pečete sa rernom otvorenom za jedan prst-to ćete postići tako što stavite drvenu varjaču).

Gotovu koru izvaditi iz rerne, okrenuti je zajedno sa kalupom na rešetku i ostaviti da se hladi 20 minuta.Oštrim nožem prepoloviti koru.

Marmeladu zagrejati, pa je procediti.

Na tacnu za tortu staviti koru, premazati je marmeladom, pa preklopiti drugom korom. Okolo premazati marmeladom (ne mazati gornji deo marmeladom, već samo okolo).

Priprema glazure: Rastopiti maslac sa slatkom pavlakom. Skloniti sa vatre i umešati čokoladu za kuvanje. Mešati dok se čokolada ne rastopi.

Vodu i šećer sipati u zasebnu šerpu, staviti na vatru i mešati dok se šećer ne rastopi. Dodati kiselu pavlaku, izmešati, pa smesu dodati u posudu sa čokoladom. Izmešati kako bi se svi sastojci sjedinili. Tortu odmah premazati glazurom - pustiti da glazura pada sa svih strana.

Ostaviti da se glazura stegne.

Tortu seći na parčad željene veličine, servirati i poslužiti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: