Praznični svinjski rolat

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
12k
1k
1k
Praznični svinjski rolat
Fotografije: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 2
17/01/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema30 min.
Kuvanje70 min.
Ukupno100 min.
Porcije4
"Kada na trpezi postoji aromatičan i sočan svinjski rolat, ne postoji način da raspoloženje ne bude praznično, da li se slažete"

Potrebni sastojci

* merne jedinice

Način pripreme

Usitnite beli luk i iglice ruzmarina oštrim nožem.

Isecite svinjski kontrafile na komade. Začinite solju, mlevenim biberom i usitnjenim ruzmarinom i belim lukom.

Skuvajte šargarepe u posoljenoj vodi. Isecite pečurke na kriške i dinstajte ih pet-šest minuta u maslacu sa prstohvatom soli.

Isecite skuvane šargarepe na kocke. Pospite šargarepe i pečurke (ne sve) preko svinjskog filea i uvijte u rolat. Zavežite dobro meso kuhinjskim kanapom.

U šerpi zagrejte maslinovo ulje sa grančicom ruzmarina, 1-2 čena belog luka. Stavite meso i zapržite dok ne postane zlatasto sa svih strana. Tako ćete zapeći sokove i meso će ostato sočno.

Sipajte vino i sačekajte da ispari alkohol.

Prebacite rolat u duboku posudu za pečenje. Dodajte preostale pečurke i šargarepe. Sipajte sos u kome ste pržili meso. Sipajte topli bujon od povrća.

Stavite posudu za pečenje u rernu zagrejanu na 190 stepeni i pecite svinjski rolat oko sat vremena. Jednom kilogramu mesa potrebno je sat pečenja. S vremena na vreme otvarajte rernu i prelivajte sosom.

Izvadite ispečen slani rolat.

U šerpi zapržite kratko kašiku brašna. Sipajte sos od pečenja prazničnog svinjskog rolata i zgusnite.

Sklonite kanap i isecite rolat na debele parčiće. Poređajte ih u odgovarajući tanjir, prelijte sosom i pečurkama.

Servirajte sa salatom po želji!

Nek vam je slatko! Srećni praznici!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: