Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Svinjetina»Slani Rolat»Praznični svinjski rolat

Praznični svinjski rolat

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Šef kuhinje
5871912k129
Praznični svinjski rolat
Fotografije: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 3
17/01/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
70 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
4
"Kada na trpezi postoji aromatičan i sočan svinjski rolat, ne postoji način da raspoloženje ne bude praznično, da li se slažete"

Potrebni sastojci

  • svinjski kontrafile - 1 kg
  • pečurke - 100 g
  • šargarepa - 2 - 3 komada
  • belo vino - 100 ml
  • bujon od povrća - 200 ml
  • biber
  • beli luk - 2 - 3 čena
  • maslac - 50 g
  • maslinovo ulje - 1 šolja
  • ruzmarin - 1 grančica
  • brašno - 1 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Usitnite beli luk i iglice ruzmarina oštrim nožem.

Isecite svinjski kontrafile na komade. Začinite solju, mlevenim biberom i usitnjenim ruzmarinom i belim lukom.

Skuvajte šargarepe u posoljenoj vodi. Isecite pečurke na kriške i dinstajte ih pet-šest minuta u maslacu sa prstohvatom soli.

Isecite skuvane šargarepe na kocke. Pospite šargarepe i pečurke (ne sve) preko svinjskog filea i uvijte u rolat. Zavežite dobro meso kuhinjskim kanapom.

U šerpi zagrejte maslinovo ulje sa grančicom ruzmarina, 1-2 čena belog luka. Stavite meso i zapržite dok ne postane zlatasto sa svih strana. Tako ćete zapeći sokove i meso će ostato sočno.

Sipajte vino i sačekajte da ispari alkohol.

Prebacite rolat u duboku posudu za pečenje. Dodajte preostale pečurke i šargarepe. Sipajte sos u kome ste pržili meso. Sipajte topli bujon od povrća.

Stavite posudu za pečenje u rernu zagrejanu na 190 stepeni i pecite svinjski rolat oko sat vremena. Jednom kilogramu mesa potrebno je sat pečenja. S vremena na vreme otvarajte rernu i prelivajte sosom.

Izvadite ispečen slani rolat.

U šerpi zapržite kratko kašiku brašna. Sipajte sos od pečenja prazničnog svinjskog rolata i zgusnite.

Sklonite kanap i isecite rolat na debele parčiće. Poređajte ih u odgovarajući tanjir, prelijte sosom i pečurkama.

Servirajte sa salatom po želji!

Nek vam je slatko! Srećni praznici!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: