Jagnjeća rebarca sa pirinčem i pečurkama u rerni

Jagnjeća rebarca sa pirinčem i pečurkama u rerni

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
12k
2k
1k
Jagnjeća rebarca sa pirinčem i pečurkama u rerni
Fotografije: Jordanka Kovacheva
1 / 4
24/01/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema10 min.
Kuvanje150 min.
Ukupno160 min.
Porcije4
"Jelo čudesne arome se nalazi u rerni... i to su sigurno jagnjeća rebarca sa pirinčem i pečurkama! Da, nema šta drugo da bude"

Potrebni sastojci

  • jagnjeća rebra - 700 g (od malog jagnjeta)
  • pirinač - 300 g
  • luk - 1/2 glavice ili 2 - 3 struka, mladi
  • praziluk - 1 struk
  • pečurke - 100 - 150 g, šampinjoni
  • pivo - 300 ml
  • nana - oko 2 kašike, sušena
  • biber - po ukusu
  • ulje - oko 50 ml
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

1. Jagnjeća rebarca se natrljaju biberom, nanom i sa malo soli. Ostavljaju se u frižideru oko sat, nakon toga se prelivaju pivom i stoje još 2-3 sata.

2. Rerna se zagreva do 160 stepeni. Rebra se zajedno sa tečnošću sipaju u podmazanu posudu za pečenje dovoljno veliku da stane i pirinač kasnije.

Uvija se aluminijumskom folijom i peče se tako na laganoj vatri 2 sata. Ako tečnost uvri doliva se voda, ne više pivo. Dno jednostavno treba da je porkiveno jednim prstom tečnosti, da bi se meso lepo izdinstalo i postalo krhko.

Zavisi od udzrasta i njegovog kvaliteta, zato vreme pečenja može da varira. Gotovo je kada se sa lakoćom raspada od kosti.

3. Luk i praziluk se iseckaju i zaprže u masnoći sa malo soli dok ne omekšaju. Dodaju se očišćene pečurke, a nakon 2 minuta se sipa pirinač i meša se, dok ne postane kristalast. Začinjava se biberom i nanom, dodaje se so po ukusu i prebacuje se u posudu za pečenje u rebarca.

Tamo je presostala tečnost i masnoća od pečenje, koja je mnogo aromatična i sjajno će ga začiniti. Doliva se voda prema potrebama za odnos vrste pirinča koji se koristi.

Ako su se rebarca u rerni odozgo zarumenela, okreću se na drugu stranu.

Peče se oko 25 minuta (na 180-200 stepeni) bez folije, dok se ne puije sva tečnost.

4. Gotovo jelo se ostavlja da odstoji 5-10 minuta, pri čemu se posuda pokriva.

Jagnjeća rebarca sa pirinčem i pečurkama u rerni se serviraju topla.

Prijatno!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: