Bonapeti.rs»Recepti»Morski Plodovi»Ražnjići»Ražnjić sa škampima i krompirom

Ražnjić sa škampima i krompirom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78616k965
Ražnjić sa škampima i krompirom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
02/02/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
4
"Sjajna izvedba, koja zaslužuje aplauze - predivan ražnić sa škampima i krompirom"

Potrebni sastojci

  • krompir - 8 komada, mali, mladi
  • škampi - 8 komada, veliki ili 16 malih
  • maslinovo ulje - 5 - 6 kašika + za pečenje škampa
  • biber - 2 prstohvata
  • parmezan - 4 kašike, izvršite, mleven ili fino narendan
  • peršun - 1 kašika, sušen
  • limun - 1 komad, sok
  • beli luk u spreju - 5 - 6 prskanja
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

1. Skuvajte krompiriće, tako da budu mekani, ali ne raskuvani. Kada se ohlade, oljuštite ih i isecite poprečno na pola ili na tri deblja parčeta, pogodna za nizanje na ražnjić.

2. Stavite krompir u posudicu i začinite maslinovim uljem, sokom od limuna (nije neophodan sok od celog limuna), biberom, solju i peršunom. Po želji možete da dodate i drugi začin, ja koristim peršun, jer je neutralan. Poprskajte belim lukom u spreju.

3. Sipajte u posudicu i parmezan - u malim granulama ili narendan. Promešajte dobro, tako da se sve zalepi po krompirićima. Ostavite tako 30 minuta da upiju ukuse.

4. Otkinite glave škampa i sačuvajte ih za pravljenje uksunog bujona (možete da ih zamrznete ako vam ne trebaju odmah). Tela morskih plodova zapecite na blago namazanom tiganju, zagrejanom na jakoj vatri, po minut sa svake strane.

Ako su mali, jednostavno pratite kada će postati crvenkasti i deo mesa vidljiv od spolja će izgubiti svoj prozračni odsjaj. Paziti mnogo da ne prekuvate škampe, jer će time izgubiti svoj šarm.

5. Ispečene i blago ohlađene škampe oljuštite i na kratko potopite u krompir ili začinite odvojeno sa malo soka od limuna, maslinovog ulja i soli.

6. Krompiriće i plodove mora nanižite na male drvene štapiće za ražnić po redosledu i količini po vašoj želji. Poređajte predjelo u tanjir i po želji pospite dresingom preostalim na dnu posudice.

Servirajte ražnjić sa škampima i krompirom odmah u društvu dobrog pića.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: