bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Čorba od Sočiva»Ljuta čorba od sočiva sa mnogo povrća

Ljuta čorba od sočiva sa mnogo povrća

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
12k
2k
1k
Ljuta čorba od sočiva sa mnogo povrća
Fotografije: Jordanka Kovacheva
1 / 3
24/02/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema15 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno55 min.
Porcije6
"Volimo sočivo, volimo i ljuto, eto zašto smo jednostavno iskombinovali stvari i ispalo je mnogo dobro"

Potrebni sastojci

  • sočivo - 250 g
  • luk - 1 glavica, srednja
  • celer - 1 struk
  • paškanat - 1 koren
  • paprike - 2 komada, crvena i zelena
  • šargarepa - 1 komad, velika
  • tikvica - 1 komad, mala
  • beli luk - 3 čena
  • aleva paprika - oko 1 kašika
  • kajenska papričica - 2 suve, ljute papričice ili prema ukusu
  • ulje - 5 - 6 kašika
  • čubar - 2 kašike ili po ukusu, mrvljeni
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Sočivo se potopi u hladnoj vodi na 2 sata. Ocedi se i opere.

Luk, jedan čen belog luka, struk celera i pola zelene paprike se samelju u blenderu. Stavljaju se da se zaprže u ulju na slaboj do umerenoj vatri.

Za to vreme se očisti i iseče na sitno ostalo povrće i dodaje se u ostale sastojke na vatri sa prstohvatom soli.

Dinstaju se dok ne omekšaju, stavlja se aleva paprika i nakon kratkog mešanja se sipa oko litar i po vode, stavlja se sočivo, ostavlja se da vri pri čemu se vatra pojačava. Dodaju se ljute paprike - izmrvljene, i polovina čubra. Voda se doliva, koliko je potrebo, ali da je vruća, da se ne prekine proces kuvanja.

Nakon potapanja sočivo je nabubrelo i omekšalo, to će pomoći da se skuva mnogo brzo, ali ipak se uskladite sa uputstvom proizvođača - nema svaka vrsta isto vreme spremanja.

Probajte da li su zrnca krhka i omekšala.

Na kraju se jelo začinjava solju, preostalim mrvljenim čubrom, i sa druga dva čena belog luka sitno iseckana. Na taj način okus će ostati svež i jači.

Po želji čorba od sočiva može da se zgusna sa malo brašna, razmućenog u hladnoj vodi i sa kašičicom sirćeta. U tom slučaju čorbica treba da vri još oko desetak minuta.

Ljuta čorba od sočiva se servira vruća, a za hrabrije ljubitelje pikantnog - garnira se sa mariniranim ljutim paprikama ili sa još kajanske papričice.

Prijatno!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: