bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni Kolači»Tompusi»Meki kolači sa marmeladom

Meki kolači sa marmeladom

Meki kolači sa marmeladom
Fotografije: Anika Voit
1 / 2
11/03/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema60 min.
Kuvanje60 min.
Ukupno120 min.
Porcije100
"Mekane kolače sa marmeladom, pripremamo uvek kada možemo - pojedu se odmah"

Potrebni sastojci

  • ulje - 250 g
  • svinjska mast - 250 g
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • kiselo mleko - 500 g
  • brašno - 750 g (+ nekoliko kašičica)
  • vanila - 2 kesice
  • marmelada - po izboru, za nadev
  • šećer u prahu - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Od navedenih sastojaka dobijamo oko 100 komada malih keksića težine oko 2 kg. Ako se dobro čuvaju, mogu izdržati nekoliko nedelja.

Imajte to u vidu i ako želite smanjite količinu potrebnih sastojaka na pola ili na četvrtinu.

Počinjemo tako što u kiselo mleko dodajemo sodu sa vanilom i sačekamo da u smesi počnu da se stvaraju balončići - da se aktivira.

Svinjska mast obavezno treba da bude mekana, na sobnoj temperaturi, ali ne i rastopljena i tečna. Pomešajte mast sa uljem i dodajte u kiselo mleko. Dobro promešajte.

Brašno prosejte i počnite postepeno (kašiku po kašiku) da dodajete u smesu.

Dobijate testo koje ne treba da se lepi po prstima. Ako je tako, dodajte još brašna.

Podelite testo za ukusne kolače na 6 jednakih delova. Odvojite onaj sa kojim ćete prvo raditi, a ostale stavite u posudu i pokrijte krpom.

Pospite brašnom sto i oklagiju i razvucite list na veličinu od pedalj - pedalj i po.

U donji kraj obilno stavite marmeladu.

Uvijte odozgo listove i odsecite nožem 1 prst, nakon što ste stavili nadev.

Dobro pritisnite da se ne otvorili dok se peče. Dobijeni rolat isecite na nekoliko malih tompusa (5-6 komada).

Završite na isti način i sa ostalim listovima, a nakon toga i preostalim loptama od testa.

Tompuse sa marmeladom pecite na 180 stepeni oko 15-17 minuta.

Čim budu gotovi, mekani kolači sa marmeladom, pospite ih šećerom u prahu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: