Način pripreme
Prvo pripremite sladoled. Umutite žumance sa šećerom. U tu smesu dodajte mleko i vanilu - izlomljenu u mešajte na pari oko 8 minuta, a temperatura ne treba da prelazi 80 stepeni.
U smesu sipajte pavlaku u tankom mlazu. Komadiće vanile izvadite, a možete da vratite samo semenke, koje ćete sastrugati iz unutrašnjosti mahune. Dobro promešajte, ohladite i sipajte u posude za zamrzavanje sa poklopcem.
Posude stavite u zamrzivač na 12 sati, a nakon toga smesu dobro izmutite, kako bi izbegli kristale leda. To možete uraditi u blenderu, ako je sladoled previše čvrst, ali je on u principu toliko mekan i nežan, da će teško biti tvrd čak i kada ga duže vreme zamrznete.
Posude ponovo vratite u zamrzivač, dok ne pripremite supu od crvenih šljiva.
Presecite na pola plodove šljiva i izvadite koštice. Pospite očišćene šljive polovinom smeđeg šećera i ostavite ih 15 minuta da puste sok.
Na slabu vatru stavite belo vino sa korom od limuna i preostalim šećerom. Kuvajte 10 minuta poklopljeno i zatim dodajte šljive sa sokom i smesu kineskih trava.
Kuvajte još 10 minuta i uklonite koru od limuna.
Sipajte vrelu voćnu supu u male posude za desert i u svaku posudu stavite sladoled od pavlake u obliku kugle ili kako se vama sviđa.
Odmah poslužite, kako se sladoled ne bi istopio, razume se od vrele supe. Treba da bude kontrastno - toplo-hladno i da se jede odmah.
Jednostavno, raskoš!