Badem torta

VecaVeca
Kuvar
463
85
2k
39
5
13/03/2020
"Fantastična torta sa bademima za svaku priliku. Uživajte!"
Priprema35 min.
Kuvanje25 min.
Ukupno60 min.
Porcije20
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano334
  • Pregledi tokom meseca17
  • Pregledi tokom sedmice7
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • Za koru
  • jaja - 8 komada
  • šećer - 150 g
  • maslac - 150 g
  • čokolada za kuvanje - 50 g
  • badem - 3 kašike
  • prezle - 3 kašike
  • Za fil
  • žumanca - 2 komada
  • šećer u prahu - 150 g
  • čokolada za kuvanje - 50 g
  • maslac - 150 g
  • slatka pavlaka - 200 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Priprema kore: Mikserom umutiti žumanca sa šećerom, dodati omekšali maslac i dobro umutiti. Zatim dodati otopljenu i prohlađenu čokoladu za kuvanje i izmiksati.

Zatim mikser isključiti, umešati mleveni badem i prezle i lagano izmešati.

Zasebno mikserom umutiti belanca, umešati u smesu sa žumancima i lagano sjediniti ručnom žicom za mućenje.

Smesu uliti u podmazan i brašnom posut pleh i peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 25 minuta.

Gotovu koru izvaditi iz rerne, ostaviti je da se ohladi, izvaditi iz pleha i oštrim nožem preseći horizontalno na 3 jednaka dela (dobijajući 3 kore).

Priprema fila: U šerpu staviti žumanca, dodati šećer i skuvati na pari, dodati čokoladu za kuvanje i mešati dok se čokolada ne otopi i dok fil ne dobije potrebnu gustinu. Skloniti sa pare i ostaviti da se ohladi.

Maslac penasto umutiti mikserom, sastaviti sa ohlađenim filom i dobro umutiti.

Zasebno umutiti slatku pavlaku u čvrst šlag, dodati u pripremljen fil i izmešati ručnom žicom za mućenje.

Finalni postupak: Na tacnu staviti koru, naneti polovinu fila, zatim staviti drugu koru, pa i nju premazati filom. Preklopiti trećom korom.

Badem tortu filovati i dekorisati po želji.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar