Raskošna badem torta

VecaVeca
Šef kuhinje
7083952k3279
Raskošna badem torta
Fotografije: Veca
1 / 3
13/03/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
20
"Fantastična torta sa bademima za svaku priliku. Uživajte!"

Potrebni sastojci

  • Za koru
  • jaja - 8 komada
  • šećer - 150 g
  • maslac - 150 g
  • čokolada za kuvanje - 50 g
  • badem - 3 kašike
  • prezle - 3 kašike
  • Za fil
  • žumanca - 2 komada
  • šećer u prahu - 150 g
  • čokolada za kuvanje - 50 g
  • maslac - 150 g
  • slatka pavlaka - 200 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Priprema kore: Mikserom umutiti žumanca sa šećerom, dodati omekšali maslac i dobro umutiti. Zatim dodati otopljenu i prohlađenu čokoladu za kuvanje i izmiksati.

Zatim mikser isključiti, umešati mleveni badem i prezle i lagano izmešati.

Zasebno mikserom umutiti belanca, umešati u smesu sa žumancima i lagano sjediniti ručnom žicom za mućenje.

Smesu uliti u podmazan i brašnom posut pleh i peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 25 minuta.

Gotovu koru izvaditi iz rerne, ostaviti je da se ohladi, izvaditi iz pleha i oštrim nožem preseći horizontalno na 3 jednaka dela (dobijajući 3 kore).

Priprema fila: U šerpu staviti žumanca, dodati šećer i skuvati na pari, dodati čokoladu za kuvanje i mešati dok se čokolada ne otopi i dok fil ne dobije potrebnu gustinu. Skloniti sa pare i ostaviti da se ohladi.

Maslac penasto umutiti mikserom, sastaviti sa ohlađenim filom i dobro umutiti.

Zasebno umutiti slatku pavlaku u čvrst šlag, dodati u pripremljen fil i izmešati ručnom žicom za mućenje.

Finalni postupak: Na tacnu staviti koru, naneti polovinu fila, zatim staviti drugu koru, pa i nju premazati filom. Preklopiti trećom korom.

Raskošnu badem tortu filovati i dekorisati po želji.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: