Kolač sa grizom, bademima i pistaćima

Kolač sa grizom, bademima i pistaćima

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
12k
1k
1k
Kolač sa grizom, bademima i pistaćima
Fotografije: Kulinarna mreja
1 / 2
28/03/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema20 min.
Skuvaj40 min.
Ukupno60 min.
Porcije12
"Uživamo u ovom sjajnom kolaču - ugledajte se"

Potrebni sastojci

  • kajsije - 100 g, sušene
  • pomorandža - 1 komad, sok i kora
  • Kora
  • maslac - 175 g
  • šećer - 174, g
  • jaja - 4 komada (žumanca i belanca odvojeni)
  • griz - 225 g
  • bademi - 100 g, mleveni
  • Sirup
  • sok od pomorandže - 100 ml
  • šećer - 100 g (ili med 150 g)
  • pistaći - za posipanje
  • pavlaka - za ukras
* merne jedinice

Način pripreme

Sok i kora pomorandže se pomešaju sa sušenim kajsijama i ostavljaju se u frižideru na 12 sati, nakon čega se pretvaraju u pire pomoću blendera.

Mažemo posudu za pečenje od 23 cm i ostavljamo sa strane.

U gornjoj posudi mutimo maslac i šećer, nakon toga dodajemo žumanca, mutimo opet mikserom.

Stavljamo griz, bademe i skroz na kraju pire od kajsija sa sokom od pomorandže i korom.

Mutimo belanca, dok ne dobijemo sneg, i pomešamo sa testom. Stavljamo u posudu za pečenje i pečemo kolač sa grizom na 180 stepeni oko 40 minuta.

Spremamo sirup. Mešamo na ringli dok se šećer ne istopi i ostavljamo sa strene.

Nakon što je ukusni kolač gotov, ostavljamo da odstoji 5 minuta, prebacujemo u tanjirić i prelivamo sirupom.

Mutimo pavlaku, stavljamo preko kolača sa grizom, bademima i pistaćima i odozgo posipamo pistaćima.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: