bonapeti.rs»Recepti»Pite»Novogodišnja pita sa srećkama u glinenoj posudi

Novogodišnja pita sa srećkama u glinenoj posudi

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
12k
2k
1k
Novogodišnja pita sa srećkama u glinenoj posudi
Fotografije: Jordanka Kovacheva
1 / 6
31/03/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema20 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno50 min.
Porcije10
"Da vidimo sada kakva će vam srećka zapasti za Novu godinu"

Potrebni sastojci

* merne jedinice

Način pripreme

Pitu ćemo napraviti zgužvanu, sa blago naboranim korama da dobro prodre nadev i da bude vazušasta i mekana.

1. Namažemo dobro dono i zidove glinene posude prečnika oko 25 cm sa poklopcem.

Ugasimo sodu u kiselom mleku i soku od limuna.

Mutimo jaja sa solju i dodajemo im naraslo mleko, ulje, narendan kačkavalj i namrvljeni sir.

2. Stavjamo dve kore na dno posudde i naboramo ih, nakon toga raspoređujemo nadev. Tako ređamo dok se ne potroše sastojci. Negde po sredini ređanja između dve suve kore stavljamo srećkice, napisane na parčetu papira, i nakon toga uvijene u aluminijumsku foliju. Preko već naređane pite stavljamo tanke parčiće maslaca, raspoređene ravnomerno po celoj površni.

3. Poklapamo glinenu posudu i stavljamo u rernu zagrejanu na 170 stepeni. Pečemo 15 minuta i sklanjamo poklopac, nakon toga dopečemo dok ne dobiju zlatastu preplanulost - još oko 15-20 minuta.

4. Gotovu pitu pokrivamo krpom, ako želimo da nam bude mekana, u suprotnom ostavljamo da se ohladi otkrivena.

Srećno i srećna Nova godina!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: