Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Hlepčići»Ukusne bavarske pogačice

Ukusne bavarske pogačice

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2173k216
Ukusne bavarske pogačice
Fotografije: marcheva14
1 / 2
07/04/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
10
"Tako smo navalili na ove pogačice, da smo zaboravili da imamo i glavno jelo"

Potrebni sastojci

  • brašno - 375 g, belo obično
  • kvasac - 7 g, suvi
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • voda - 250 ml
  • voda - 1 litar
  • soda bikarbona - 40 g
  • so - krupna za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 200 stepeni;

Ravan pleh pokriven papirom za pečenje;

Radi se mikserom, kao i rukom.

U posudu miksera sipajte brašno, šećer, so, kvasac, mlaku vodu i umesite testo. Može se koristiti i drvena kašika. Testo mesite oko 5-7 minuta dok ne dobijete glatko testo. Ostavite ga u posudi, prekrijte ga i ostavite da narasta oko 30 minuta.

Naraslo testo izvadite, premerite na vagi i podelite na 10 jednakih komada testa. Oblikujte loptice.

U šerpu sipajte vodu, ostavite je da proključa i skinite sa vatre. Dodajte sodu bikarbonu. Izazvaćete burnu reakciju sode i vruće vode. Vratite posudu na vatru, ali slabijeg intenziteta.

Uz pomoć rešetke spuštajte loptice testa u vodu, okrenite ih i izvadite, pa ih poređajte u pleh za pečenje.

Svaku loptu zasecite u obliku krsta oštrim nožem. Pospite loptice krupnom solju i stavite ih rernu zagrejanu na 200 stepeni oko 20 minuta.

Napomena: Ove pogačice se pripremaju u Nemačkoj u vreme Oktoberfesta, zajedno sa perecama.

Oktoberfest je najmasovniji narodni praznik na svetu. Održava se u Minhenu još od 1810. godine. Posećenost je ogromna i prelazi sumu od 6 miliona ljudi. Da se utopiš u Oktoberfest je pravi doživljaj gužve, zabavnih vozića, ringišpila i mnogo drugih vrsta zabave, a osnovna stvar koja mora da se uradi je da se proba specijalno pivo sa visokim sadržajem alkohola. Većina nemaca je obučena u tradicionalne nošnje, koje su veoma šarene, lepe i stilski doterane.

U to vreme Minhen je ispunjen najrazličitijim bojama i ukrašen sa mnogo cveća. Sve kuće, pa i one državne, ukrašene su svežim cvećem koje prekriva prozore.

Oktoberfest nema radno vreme - cele noći se pije pivo, peva se i pleše i jedu se ukusne perece sa još ukusnijim nemačkim kobasicama. Nema osobe koja nije sa kriglom piva u ruci, a krigle su od jednog litra.

Atmosfera Oktoberfesta je jedinstvena, ispunjena ljudima iz celog sveta, skoro iz svih kutaka zemljine kugle.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: