Način pripreme
Rerna - 200 stepeni;
Ravan pleh pokriven papirom za pečenje;
Radi se mikserom, kao i rukom.
U posudu miksera sipajte brašno, šećer, so, kvasac, mlaku vodu i umesite testo. Može se koristiti i drvena kašika. Testo mesite oko 5-7 minuta dok ne dobijete glatko testo. Ostavite ga u posudi, prekrijte ga i ostavite da narasta oko 30 minuta.
Naraslo testo izvadite, premerite na vagi i podelite na 10 jednakih komada testa. Oblikujte loptice.
U šerpu sipajte vodu, ostavite je da proključa i skinite sa vatre. Dodajte sodu bikarbonu. Izazvaćete burnu reakciju sode i vruće vode. Vratite posudu na vatru, ali slabijeg intenziteta.
Uz pomoć rešetke spuštajte loptice testa u vodu, okrenite ih i izvadite, pa ih poređajte u pleh za pečenje.
Svaku loptu zasecite u obliku krsta oštrim nožem. Pospite loptice krupnom solju i stavite ih rernu zagrejanu na 200 stepeni oko 20 minuta.
Napomena: Ove pogačice se pripremaju u Nemačkoj u vreme Oktoberfesta, zajedno sa perecama.
Oktoberfest je najmasovniji narodni praznik na svetu. Održava se u Minhenu još od 1810. godine. Posećenost je ogromna i prelazi sumu od 6 miliona ljudi. Da se utopiš u Oktoberfest je pravi doživljaj gužve, zabavnih vozića, ringišpila i mnogo drugih vrsta zabave, a osnovna stvar koja mora da se uradi je da se proba specijalno pivo sa visokim sadržajem alkohola. Većina nemaca je obučena u tradicionalne nošnje, koje su veoma šarene, lepe i stilski doterane.
U to vreme Minhen je ispunjen najrazličitijim bojama i ukrašen sa mnogo cveća. Sve kuće, pa i one državne, ukrašene su svežim cvećem koje prekriva prozore.
Oktoberfest nema radno vreme - cele noći se pije pivo, peva se i pleše i jedu se ukusne perece sa još ukusnijim nemačkim kobasicama. Nema osobe koja nije sa kriglom piva u ruci, a krigle su od jednog litra.
Atmosfera Oktoberfesta je jedinstvena, ispunjena ljudima iz celog sveta, skoro iz svih kutaka zemljine kugle.