Slepljeni keksići sa kremom od vanile
bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni Kolači»Slepljeni Kolači»Slepljeni keksići sa kremom od vanile

Slepljeni keksići sa kremom od vanile

Slepljeni keksići sa kremom od vanile
Fotografije: Iliana Parvanova
1 / 5
24/04/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema20 min.
Kuvanje15 min.
Ukupno35 min.
Porcije50
"Radost za oko i nepce - zovu se slepljeni kolači sa kremom od vanile"

Potrebni sastojci

  • za krem od vanile
  • skrob - 1 kesica, od vanile
  • šećer - 1 šoljica
  • voda - 600 ml
  • orasi - 2/3 šolje, sitno samleveni
  • vanila - 1 - 2 kapljice, tečna
  • keks - 3 - 5 komada, obični (za zgušćivanje)
  • za testo
  • integralno brašno - 1 šolja
  • kukuruzno brašno - oko 1/3 šolje
  • soda bikarbona - 1 kašičica, ravna
  • nerafinisano suncokretovo ulje - 8 supenih kašika
  • jaja - 1 veliko
  • smeđi šećer - 1/2 šolje
  • rogač - 1 kašičica
  • kakao - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Žicom umutimo jaje u odgovarajućoj dubokoj posudi u pomešamo sa smeđim šećerom, nerafinisanim uljem i sodom. Obojimo kakaom i brašnom od rogača.

Zgusnemo smesu sa integralnim brašnom i mesimo sa kukuruznim fino brašno. Na odgovarajućoj površini uz pomoć oklagije razvučemo testo (oko 5-6 mm debljine, a može i malo deblje da bi bili mekši).

Isečemo malim kalupom za kolače, u ovom slučaju - kapljica (ili drugim kalupom po želji). Ukoliko nakon što budu gotovi odlučite sa servirate ukusne kolače u obliku cveta, kao što je na slici, onda treba da napravimo i 2 mala kruga za tučke.

Pažljivo poređamo na 1 cm rasojanja u pleh, namazan nerafinisanim suncokretovim uljem. Pečemo oko 10 minuta na 180 stepeni i kad budu gotovi sipamo u kutiju i zatvarmao da ne budu previše hrskavi.

Rastvorimo skrob od vanile u posudi sa pola šolje tople vode. Sipamo 2 šolje vode u šerpu i nakon što provri sipamo šećer (u ovom slučaju sam koristila beli da ne bi promenila boju).

Čim se rastvori, dodajemo tečni skrob, neprestano mešamo žicom. Kuvamo oko 5 minuta (može i više) da se zgusne.

Nakon toga skidamo sa vatre i aromatizujemo dodatno sa 1-2 kapljice tečne vanile. Dodajemo orahe, prethodno fino izmrvljene (koji će promeniti boju krema, u ovom slučaju nam treba svetao krem za čokoladne keksiće).

Zato izbelimo boju krema i zgusnemo sa 3-5 keksića, fino samlevenih.

Ostavljamo krem od vanile da se ohladi i stegne.

Na kraju namažemo polovinu kolača ravnomernom količinom krema i poklapamo drugom polovinom. Pritiskamo lagano da se zalepe i poravnamo krem, da izgleda završeno i lepo.

Poređamo gotove slepljene kolače u obliku cveta na tanjir.

Berzi, jednostavni i aromatični slepljeni kolači sa kremom od vanile. Omiljeni deci, pošto su laki i interesantni za pripremu!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: