bonapeti.rs»Recepti»Pite»Pita Savijača»Tradicionalna razvučena pita

Tradicionalna razvučena pita

Tradicionalna razvučena pita
Fotografije: Vanya Velichkova
1 / 5
11/05/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema40 min.
Kuvanje35 min.
Ukupno75 min.
Porcije6
"Tradicija postoji da bi nas držala blizu korena, a šta je bolje da nas podseti na to od razvučene pite, koju svi kod kuće obožavaju"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg
  • voda - 600 ml, mlaka
  • so - 1 supena kašika
  • jaja - 1 komad
  • sirće - 1 supena kašika
  • ulje - 3 supene kašike
  • za nadev
  • jaja - 2 komada
  • sir - 400 g
* merne jedinice

Način pripreme

Postoje različite teorije šta je lakše - razvijanje ili da vučeš testo za pitu. Svi smo kategorični da nema ništa lepše od ukusne tople pite.

Brašno prosevamo dva puta i posipamo prstohvatom soli. Pravimo udubljenje u njega razbijemo jaje, dodajemo sirće i pažljivo u etapama vodu. Sirće je važno, pošto ono čini testo elastičnim.

Zamesimo meko testo koje ne treba da se lepi.

Ako ste početnik, podelite testo na više loptica, tako ćete imati više kora da biste lakše vukli.

Podeljene loptice obilno namažite masnoćom i ostavite na bar 30 minuta.

Nakon što testo dostoji, svkau lopticu razvucite ili ako ste napredovali - zavrtite u vazduhu i stavite na namazanu površinu.

Pažljivo uhvatite koru sa unutrašnje strane i počnite ravnomerno da vučete u pravcu kazaljke na satu (može i u suprotnom smesu, ali treba da vučete u jednom pravcu).

Ivice ostaju debele, zato ih pažljivo isecie, sakupite sa strane i dobijate dodatnu lopticu za još jednu koru. Svaku koru pospite nadevom.

Pecite dok ne dobije lepu boju na 180 stepeni ili oko 30-35 minuta.

Pečenu razvučenu pitu pospite vodom i uvijte krpom.

Tradicionalna razvučena pita je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: